Közélet

2010.12.31. 07:00

113 kilós harcsa, 200-zal az autópályán - 2010 rekordjai

Elárvereztek egy falut, óriáskráter nyílt Somogybabodon, árvíz pusztított Babócsán, azután belvíz a Balaton-parton, s titokzatos atomvonat is keresztül dübörgött a megyén.

Somogyi Hírlap-összeállítás

Január
Legmegdöbbentőbb tűz

Lángokban állt a SZÜV-székház, rekordgyorsasággal terjedt a tűz és a hír. Újságok, tv-társaságok kiemelt figyelmet fordítottak a legnagyobb kaposvári esetnek. Amikor felcsaptak a lángok, az irodaházban 160-an tartózkodtak, ám szerencsére senki nem sérült meg. Kiégett irodák, megfüstölődött termek, 25 millió forintos kár – ez a végeredmény.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lángokban állt a SZÜV-székház
[/caption]
Február
Legmeghökkentőbb kampányfogás

Egy bilincset és egy kalitkát függesztettek az országgyűlési választások előtt Balatonlelle legfrekventáltabb csomópontjába. Az üzenet egy Itt az idő! feliraton csüngött lefelé a villanyoszlopról februárban, egészen addig, míg seprűre és szemétlapátra, majd újabb tárgyakra nem cserélték.

Legkülönlegesebb Rippl-Rónai-tárlat
Egymilliárd forintra biztosította a megyei múzeum azt a 46 képet, melyekből Békéscsabán nyílik másfél hónapos kiállítás. A szállítmányt fegyveresek kísérték, az útvonal titkos volt, adta hírül lapunk internetes hírportálja, a Sonline.hu.

Március
A legnagyobb kiterjedésű tűz
A mai napig így emlegetik a lánglovagok balatonlellei beavatkozását. Harminchektárnyi területen égett a nádas és épületeket veszélyeztetett. Ehhez amúgy egy másik “somogyi leg” is kapcsolódik; az idén ennél a beavatkozásnál vett részt a legtöbb egység.

Április
Legmeglepőbb csúszás
Az izlandi vulkánkitörés átprogramozta a légi közlekedést és ennek több somogyi kárvallottja is volt. A somogyjádi Torma Sándor az új-zélandi szántó-világbajnokságra utazott el, ám a természeti katasztrófa miatt a tervezetthez képest napokkal később ért haza.

A legkülönlegesebb bevetésnek lehettek szemtanúi azok, akik a toponári pihenőhely környékén jártak. Tömegkatasztrófa mentést gyakoroltak a rendvédelmi szervek tagjai. Összesen 90-en kapcsolódtak a gyakorlatba, ahol egy autóbusz és gépkocsi ütközését imitálták.

Május
Legsúlyosabb fergeteg
Hatalmas vihar söpört végig május 16-án Somogyban. Kidőlt fák, megrongálódott házak, leszakadt vezetékek jelezték a pusztulás nyomait. A vihar miatt 367 esetben vonultak a megye hivatásos és önkéntes tűzoltói, akik a megye szinte valamennyi kistérségében dolgoztak.

A legnagyobb fogás
A legnagyobb horgász sikerének örülhettek a töröcskeiek. A kaposvári Kovács Gábor kettőszázharminc centi hosszú és 113 kilós óriási harcsát akasztott a tavon.

Június
A legnagyobb kráter

Alighanem joggal pályázhattak erre a címre a somogybabodiak. Mérnökök és kutatók is alaposan szemügyre vettek a gödröt, amely katasztrófaturisták kíváncsiságát is felcsigázta. A kráter paraméterei: több száz méter hosszú, 15 méter széles, mélysége egyes helyeken elérte a 10 métert. Egy helybeli a nyár elején még azt mondta: éjszakánként bomba becsapódáshoz hasonló hangok törnek fel a katlanból. Életveszélyesnek minősítették a gödröt, a környék rendbetételét akkoriban több millió forintra becsülték.

Legjobb somogyi vágtázó
Kis híján a Nemzeti Vágta döntőjéig repült Lauda nyergében Fodor Melinda sportlovas, aki a kis észak-somogyi falu, Gyugy hírét öregbítette ezzel. A község ajándékba kapta a rangos megmérettetés kétmilliós nevezési díját, miután magabiztosan nyerték a Rádpusztán először megrendezett Balatoni Vágtát.

Július
Legeredménytelenebb szúnyogirtás
Az idén érte a legtöbb kritika a balatoni szúnyogirtást, olyan is akadt ezen a nyáron, amikor az önkormányzatok közölték: hatástalan irtásért nem fizetnek. Egyes szakemberek szerint a szokottnál csapadékosabb év tett be ezen a fronton is, ugyanis a vérszívók szaporodásához voltak így jóval kedvezőbbek a feltételek.

Legkevesebbet költő turisták
Kultúrára és sportra szinte egy fillért sem, étteremre édeskeveset költöttek az idén a balatoni turisták, ez derült ki szerkesztőségünk nyári kérdőíves felméréséből. Ahogy az is, hogy a nyaralásra szánt összeg gyakran kimerül a szállás és az utazás díjában, valamint abban, hogy indulás előtt otthon alaposan bevásárol a Balaton partjára induló vendég. A válaszok alapján megdöbbentően keveset költöttek idén a turisták.

Augusztus
A legígéretesebb koncert

Különleges hangversenyt élvezhetek a muzsika szerelmesei a megyeszékhelyen. Hagyományteremtő szándékkal az idén rendezték meg első alkalommal a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. Koncertek, bemutatók színesítették a rendezvénysorozatot, amely fergeteges sikert aratott.

Szeptember
A  legnagyobb csalódás

Lőttek a sávolyi MotoGP-futamnak. A szurkolók legnagyobb bánatára elmaradt a várva várt futam. Megírtuk: a Balatonring építése azután maradt félbe, miután a Magyar Fejlesztési Bank nem adta meg azt a 15,2 milliárd forintos hitelt, amit a spanyol nagyberuházó kért, s aminek 80 százalékára a kormány vállalt kezességet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lőttek a sávolyi MotoGP-futamnak
[/caption]
A legrosszabb eredmény
A termelőktől az idén – ki tudja hányadik alkalommal – elpártolt a szerencse. A hűvös, csapadékos nyár után az első őszi hónap is rendkívül rosszul rajtolt. Sokat idegeskedtek a gabona és a napraforgó-termesztők: a rengeteg eső nyomán kínosan lelassult a szántóföldi munka, a terméseredmények erőteljesen leromlottak.

A legnagyobb árvíz
Babócsán az eddig mért legmagasabb vízállását mutatta a Rinya patak – ez majdnem elérte a 300 centimétert. 1981 óta nem végzett ekkora rombolást a víz.

Október
A legtöbb sérült
Az M7-es autópályán egy ukrán mikrobusz kamionnal ütközött. A kisbuszba öt személy beszorult, őket a balatonboglári tűzoltók feszítővágóval szabadították ki – ez volt az a baleset, ahol a legtöbben sérültek meg. A mikrobuszban utazók közül két személy elhunyt. Öten súlyos-, és ketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

November
A legtitokzatosabb szállítmány

Atomvonat dübörgött át Somogyon, a kisebb vasúti átkelőhelyeket is fegyveres kommandósok biztosították. A titokzatos rakományt óriási erőkkel biztosították. Kaposvár felett rendőrségi helikopter körözött, a nukleáris hulladékot Szerbiából szállították el.


 
A legmeglepőbb eljárás
222 – kereken ennyi eset jutott a hatóság tudomására. Megírtuk: a kaposvári rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki az illetőt, aki 2009 márciusától kezdődően újsághirdetéseket adott fel azzal, hogy különböző típusú kölcsönök felvételéhez tud segítséget nyújtani.

A leggyorsabb sofőrök
Óránként 222 kilométeres sebességgel döngetett az M7-es autópályán egy autós, Siófok térségében, a Nagykanizsa felé vezető oldalon. A rendőrök gyakran használták a lézeres készüléket a városokban és falvakban is. A leggyorsabb szabálysértő – lakott területen belül – 129 kilométerrel hasított.

December
A legdrágább palota

Legalábbis egy kaposvári ingatlantulajdonos 1,3 millió euróért – azaz átszámítva 360 millió forintért – kíván megválni a 707 négyzetméter alapterületű villájától.

A legkülönlegesebb árverés
Kalapács alá került az önkormányzati vagyon Nemesviden. A szennyvízberuházási-program miatt az idén csődöt jelentő faluban az adósságrendezés miatt 29 ingatlant hirdettek meg eladásra, összesen 90 millió forintért. Azonban a vevők nem tolongtak, csupán hat ingatlan kelt el, kicsivel több mint egymillió forintért.

Nagy port kavart fel tavaly, amikor annak idején közölték: kínai üzlet nyílik a kaposvári Kossuth luxusház földszintjén. Egy évig akciós nadrágokat, cipőket, kabátokat árultak. Ünnepek előtt bejelentették: szilveszterkor a kínai bolt lehúzza a rolót, s jövő nyáron új bankfiók nyílik az “occó” helyén.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Balaton az úr
[/caption]
Legmagasabb balatoni vízszint
Az elmúlt hatvan évben legalábbis magabiztosan vezet az idei vízállás a tavon, de a huszadik század kezdetétől számítva is bronzérmesek vagyunk az 1947-es és az 1931-es esztendő után. Ebből következik egy másik, nem túl szívderítő rekord: a legtöbb elöntést eredményezte ugyanis a rendkívüli vízállás a mélyen fekvő Balatonfenyves-környéki területeken.

Ezek is érdekelhetik