Közélet

2010.12.30. 08:20

Terek a helyi közösségeknek

Több mint egymilliárd forint értékű vidékfejlesztési beruházás kapott zöld utat eddig a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén.

(x)

Folyamatban van az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban másodszor kiírt harmadik tengelyes pályázatok felülvizsgálata, tájékoztatott Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni LEADER” Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke. Elmondta: munkaszervezetük már februárban lezárta e pályázatoknak a feldolgozását, de a most zajló felülvizsgálatot csak novemberben kezdte meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A somogytúri kultúrház épületébÕl is korszerÛ közösségi tér lesz. Képünkön Müller Tibor polgármester és Kollmann Gergely igazgatósági elnök
[/caption]

A korábbi fordulóban támogatott beruházások közül viszont már tizenkettőt átadtak a „Dél-balatoni LEADER” területén, többek között Balatonmáriafürdőn, Gugyon, Kelevízen és Buzsákon is, de mezőgazdasági vállalkozó is akad, aki már befejezte a LEADER-támogatással véghezvitt fejlesztést. További huszonhét beruházást kezdtek meg eddig.



– Ezek a projektek a negyedik tengelyes elnyert forrásokkal és az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT-k) támogatásával kiegészülve több mint 1,2 milliárd forint uniós forrást jelentenek a fonyódi, marcali és a lengyeltóti kistérség harminchárom településén élőknek – mondta Kollmann Gergely.

– Nem csupán a munkahely-teremtés és a munkahely-megőrzés szempontjából fontosak, hanem a helyi vállalkozóknak biztosított megrendelések által is élénkítik a térség gazdaságát. Ugyanilyen jelentős viszont a projektek révén megvalósuló hagyományőrzés, közösségteremtés – fűzte hozzá az igazgatósági elnök, aki szerint a mikrovállalkozások fejlődésén túl ez utóbbi téren lesz a legnagyobb változás az IKSZT-knek köszönhetően.

Kattintson és töltse le PDF-formátumban a Somogyi Hírlap LEADER-oldalát!

A többfunkciós közösségi házak tervei zömmel jogerősek, a balatonmáriafürdői IKSZT-t országosan az elsők között adták át. Több helyszínen a kiviteli tervek készülnek, míg másutt a közbeszerzést is megkezdték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!