Közélet

2010.12.09. 18:50

Vona Gábor irányítja a somogyi Jobbikot

A Jobbik elnöke a parlamentben is képviselni akarja Somogy megye érdekeit.

Vas András

Továbbra sincs elnöke a Jobbik somogyi választmányának, a legutóbbi ülésen a jelenlévők úgy döntöttek, keresik a megfelelő embert a posztra, s legkésőbb a jövő év végéig meg is választják. Addig sem marad azonban vezető nélkül a megyei szervezet, maga a pártelnök, Vona Gábor gyakorolja a somogyi elnöki poszttal járó jogokat.

– Az előző két elnökkel, mondhatni, megégettük magunkat – ismerte el Varga Ildikó, Vona Gábor elnöki stábvezetője –, így a kibővített választmányi ülés, melyen önkormányzati képviselők és tanácsadók, szakértők is részt vettek, úgy döntött, inkább kivárunk.

A pártnak az önkormányzati választások előtti listaleadási botrány – az akkori elnök, Futó Tibor szerint volt joga leadni a pártlistákat, az országos vezetés szerint nem, ráadásul Futó szerintük a tagság akaratával szembehelyezkedve egy másik, a pártvezetés által nem támogatott listát adott le – óta nincs helyi vezetője. A Jobbik számára a helyhatósági választások előtt kitört balhé jó néhány szavazatba került Somogyban, s az ügy jelenleg is tart, ugyanis rágalmazásért beperelték a somogyi exelnököt, valamint Herner Árpádot, az akkori kaposvári listavezetőt.

– A tagság egyértelműen kiáll mellettünk – folytatta Varga Ildikó –, s azt is megértették, félre kell tenni a személyes érdekeket és ambíciókat, ugyanis meg kell erősíteni a megyei szervezetet. Nem lehetnek konfliktusok a különböző alapszervezetek, például a vidékiek és a kaposvári között.

A Jobbik országos vezetésének célja, hogy belátható időn belül Nyugat-Magyarországon Somogy legyen a legfőbb bázisa a pártnak, ugyanis úgy vélik, a párt programjának minden sarokpontja hatványozottan vonatkozik a megyére.

– Ami Borsod keleten, az lehet Somogy nyugaton – állította az elnöki stábvezető. – Ehhez viszont összefogásra van szükség, vissza kell nyernünk azoknak a szimpatizánsoknak a bizalmát, akik az önkormányzati választások előtti botrány miatt kissé kiábrándultak belőlünk. És természetesen azokat is meg akarjuk nyerni a programunknak, akik kiábrándultak az aktuális kormánypártokból.



Ehhez viszont, ahogyan az Varga Ildikó is elismerte, meg kellene erősíteni Somogy képviseletét a párt országos politikájában. Ugyan Pősze Lajos a megyei listáról jutott az országgyűlésbe tavasszal, a helyiek nem tekintik valódi képviselőjüknek. Egyfelől, bár ígérte, nyár közepéig kidolgozza a somogyi programot, ám erre nem került sor, másrészt emlékezetes, Magyar Gárda ellenes kirohanása miatt veszítette el a somogyiak bizalmát.

– A tervek szerint tényleg lesz konkrét megyei programunk – tette hozzá Varga Ildikó –, s a parlamentben sem marad képviselet nélkül Somogy, ugyanis Vona Gábor személyesen vállalta, képviseli az itt élők érdekeit. Januárban megyei gyűlést hív össze, míg februárban és márciusban négy fórumot tart, hogy mind jobban megismerje a helyi gondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!