Közélet

2011.01.27. 16:44

Béremelés helyett sztrájk: keveslik a 174 ezres fizetést

Somogyban, Tolnában és Baranyában várhatóan egy napra leállnak az autóbuszok.

Harsányi Miklós

Február utolsó hetében egynapos sztrájkot terveznek a dél-dunántúli buszsofőrök. Somogyban, Tolnában és Baranyában várhatóan egy napra leállnak az autóbuszok. Eddig ugyanis eredménytelen a bértárgyalás. A szerdai sikertelen budapesti találkozó után Kaposváron először pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz az érdekvédők és a munkáltatók. Eredménytelennek minősítették a fővárosi tárgyalást a szakszervezet vezetői.

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezeti Szövetség (AKSZSZ) vezetése úgy fogalmaz: a munkáltatói oldal igencsak vigyázott arra, hogy bérajánlatában nehogy „sérvet kapjon”. A fővárosi egyeztetésen ugyanis 1,9,-2,2 százalékos emelésről tettek említést.

– Ezt az ajánlatot nem fogadhatjuk el – mondta csütörtökön Dobi István, az AKSZSZ elnöke. – A reálkereseteket kívánjuk megőrizni, ezért a következő napokban, hetekben folytatjuk a bértárgyalást.

A dolgozók bőrére megy az egyeztetés, hangoztatják az érdekvédők. A Kapos Volánnál a buszsofőrök átlag havi bruttó 174 ezer forintot keresnek. Dobi István statisztikát idézve kiemelte: az elmúlt három év alatt 15,2 százalékos infláció mellett a Kapos Volánnál 12,94 százalékot tett ki a bérnövekedés. Az említett időszakban az éves béremelés átlaga 4,18 százalék volt. Az elnök nem kívánt matematikai feladványokba bonyolódni, ám azt azért még jelezte: 2008. és 2010. között 2,26 százalékkal csökkentek a reálkereset.

Ezt a folyamatot kívánják minden törvényes lehetőség betartásával megakadályozni, ezért is helyezték kilátásba a sztrájkot. Ami – épp a közelmúltban életbe lépett változások nyomán – legközelebb február utolsó hetében lehet.

Addig persze sok minden történhet. Alakulhatnak az álláspontok, változhatnak a bérajánlatok. Kíváncsiak voltunk a Kapos Volán Zrt. vezetőinek álláspontjára. Gál Zoltán vezérigazgató csütörtökön nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a pénteki kaposvári tárgyalás előtt. Dobi István viszont közlékenyebbnek bizonyult: szerinte a volános-társaságok vezetői a tárgyalások során „összezárnak” és nagyon kemény tárgyalás előtt állnak az érdekvédők.



A kérdésre, miszerint a szakszervezet enged a nyolc százalékos béremelési igényéből, az AKSZSZ vezetője azt felelte: készek a kompromisszumra. Nem állnak elő irreális követelésekkel, bizonyos mértékig engednének, ám a tárgyalások előtt ezt nem akarják nyilvánosságra hozni. Dobi István ugyanakkor azt is hozzáfűzte: ennek mértéke azonban nagyon szűk mezsgyén belül mozog.

Mi vár az utasokra? Ebben a pillanatban aligha lehet erre választ adni. Annyi bizonyos, régiónkban már megindult a sztrájk-felmérés a dolgozók körében. Csütörtök délutánig a megkérdezettek már több mint 40 százaléka megerősítette, hogy egyetért a bérköveteléssel, s ha szükséges, részt vesz a munkabeszüntetésben. A felmérés jelenleg is tart. A sztrájkot térségünkben 60-70 százalékos támogatás mellett szokták megtartani.

A vezetőknek is két százalék járna?

Az AKSZSZ javasolja, hogy a Volán társaságoknál a vezetők prémiumkitűzésében is ez a szám szerepeljen, az éves alapbér 80 százaléka helyett. Nem mindegy, hogy a havi 900 ezer forint nyolcvan százalékát lehet kifizetni prémiumként vagy a 2 százalékát – derült ki a szakszervezet közleményéből. Számításuk szerint a munkáltatók által javasolt béremeléssel a Volán társaságoknál dolgozó átlagfizetéssel – bruttó 180 ezer forint – rendelkező munkavállalók béremelése éves szinten bruttó 43 200 forint lenne, míg a vezetők – a prémiumfeladat teljesülése esetén – a bérén felül éves szinten felvehetik a bruttó 8 640 000 forintot. Felteszik a kérdést: ezek alapján túlzó lenne a szakszervezet 8 százalékos bérfejlesztési igénye?

KT Zrt.: havi 208 ezer forint

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt.-nél már lezajlott a bértárgyalás. Az előírások szerint ezt minden évben december 15. és január 15. között kell lefolytatni, a zrt.-nél már karácsony előtt megegyeztek a 3,7 százalékos béremelésről. A gépkocsivezetői átlagkereset havonta bruttó 198 ezer forintra nőtt, a cég dolgozóinak átlagkeresete pedig közel bruttó 208 ezer forint.
A város tulajdonában lévő vállalatnak pillanatnyilag 114 munkatársa van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!