Közélet

2011.02.15. 07:00

Tanoda-program a hátrányos helyzetű gyermekekért

Tanoda nélkül nem tanulnának nyelvet plusz óraszámban ezek a gyerekek, nem látták volna Munkácsy trilógiáját, a Légy jó mindhalálig című musicalt és nem mennének táborba, erdei iskolába...

Varga Andrea

Nem nyűg számukra a tanoda, derült ki, noha délutáni elfoglaltság, tanulni is kell, amúgy meg rohanni a buszra, mert legtöbbjük bejárós. A közösségi ház második szintjét vették birtokba Csurgón a tanodások, annak tetőterében alakítottak ki és rendeztek be négy – informatika, dráma, közösségi és képzőművészeti – termet számukra.

A Tanoda-programot a Csurgó-Óváros Művészeti Egyesület karolta fel, mintegy 60 gyerek kapcsolódott be. Cél, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat felzárkóztassák, vagy éppen az „intézményben tartsák”. Iskolát segítő, de nem iskolaszerű programot dolgoztak ki számukra; játékosan, több oldalról megközelítve erősítik meg azokat az ismereteket, amelyeket az iskolában megszereztek. Sport, informatika, képzőművészet, média, dráma, tánc, zene, játékos matematika, angol és német nyelv szerepel a repertoárban.



Simon Mihály, az egyesület elnöke azt mondta: értek el eredményeket. A drámások például már közönség előtt is felléptek, és többek tanulmányi előmenetele javult.
– Érezhető a fejlesztés hatása, igaz, több felzárkóztató programban is részt vesznek ezek a gyerekek – összegzett az elnök.

Esély a hátrányos helyzetű kistérség diákjainak

Nem bízzák a véletlenre Csurgón: a Somogyi TISZK Nagyváthy János Középiskolájában is indult egy esélyegyenlőségi program, 60 sajátos nevelésű és hátrányos helyzetű gyerek vesz részt benne, valamint 20 pedagógus. A gyerekek fele az intézmény diákja, 9-10. osztályosok, a többiek iharosberényi, zákányfalui és helyi diákok, 7-8. osztályosok. Maász Róbert igazgató elmondta: előbbieknél a lemorzsolódás csökkentése a cél, utóbbiaknál a felzárkóztatás. Elsősorban nem a tantárgyakra, hanem témakörökre fókuszálnak, igyekeznek az ismereteket komplexen átadni, a „kicsik” például jártak már a Nagyváthy asztalos műhelyében. A program két évig biztosan fut, így optimális esetben eredményt is hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!