Közélet

2011.03.25. 07:00

Kultúrák a földszinten, százmilliókon áll a múlt jövője

Több százmillió forintot fordíthatnak a somogyi szakemberek régészeti leletmentésre az idén, a konkrét összegről ezekben a napokban tárgyal a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága és Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Balassa Tamás, Vigmond Erika

A feltárásoknak ezúttal is az útépítések adhatnak lendületet. Mindkettő akadozott korábban, a marcali elkerülőút építését a szeszélyes időjárás és tervezési gondok hátráltatták, a Lulla-balatonendrédi folyamatokat pedig a környezetvédelmi szakállamtitkár akasztotta meg, bár a leletmentés jól haladt. A korábbi években a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) ásott Somogyban, most a szakmai irányítás és vele a források is visszakerültek a megyébe.

A régészet aranykorát az autópálya-építések jelentik, Somogyban az M7-est a parti lakosok mellett az ásatásvezetők és munkatársaik várták a legjobban. Az M9-es déli autópálya 2027 után várható somogyi, Dombóvár-Nagykanizsa vonalú szakaszáig maradnak a kisebb, de nem jelentéktelen feltárások.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az igazi izgalom a terepmunka
[/caption]
Honti Szilvia, a megyei múzeumok régészeti osztályvezetőjének elmondásából az látszik, a marcali és a lullai, őskori és középkori lelőhelyek is tartogathatnak még meglepetéseket, amint eddig is szép anyag került már elő. Érdekesség, hogy a Pogány-völgyi ásatásnál például jelenleg aszfalt fedi a lelőhelyek egy részét, itt csak szakaszosan, az útépítéssel összehangolva áshatnak, s van, ahol az erdőirtást kell megvárni. A somogyi régészek április közepén folytatják a Lulla-balatonendrédi, s várhatóan május második felében a marcali megelőző feltárásokat. A közbeszerzések miatt lesz kisebb késedelem a tervekhez képest, a marcali munka már önmagában meghaladja a százmilliós nagyságrendet. Közben a muzeológusok és restaurátorok folyamatosan dobozolnak és pakolnak a Rippl-Rónai Múzeumban, készítik elő a fenntartó vármegyeházára költözését. A sokezer éves kerámiák csomagolása valamelyest bonyolultabb egy családi lakváltásnál: 12 milliós tétel lesz a leletanyag Taszárra juttatása, a szakemberek Fő utcai vándorlása – bár már középtávon megtakarítás – szintén nem olcsó.

A sávolyi motorospálya 2008-as előkészítése volt az utolsó nagyobb volumenű ásatás a megyében. Munka nélkül persze nem maradtak a somogyi régészek: a kaposvári elkerülőút nyomvonaláról csaknem tíz évvel ezelőtt előkerült leletek, s még számos feltárt lelőhely feldolgozása évekig munkát ad nekik.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A feltárásoknak ezúttal is az útépítések adhatnak lendületet
[/caption]
De az igazi izgalom persze a terepmunkában, s egy-egy új szenzációban vagy ritkaságban van. Lullán faluméretű őskori telepre, késői – a római hódítás előtti – kelta sírokra bukkantak, s hamvasztott és zsugorított temetkezés nyomait tárták föl. A 10-12 sír feldolgozását továbbiak követik tavasszal a csaknem egy hektáron lehumuszolt területen. Tartalmuk viszonylag szegényes, de egy-egy hasfibula előfordul, amint edények is. Érdekesség a nagyméretű mészégető kemence feltárása. Lulla középkori előzményei kerültek így elő, tudtuk meg Honti Szilviától. A régész-főmuzeológus elmondta azt is, hogy Marcalinál két fontos lelőhelyet tártak föl a KÖSZ szakemberei: egy a lengyeli kultúrához tartozó késő-neolitikus telepet négyzetalapú házakra utaló építkezés nagy tömegével, s szintén az újkőkorból egy „kőpattintóüzem” és gödörház nyomai kerültek elő.



A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a geodéziai munkák, valamint a területszerzés lezárása után, tavaly márciusban adta át lőszermentesítésre és régészeti feltárásra a 68-as főút Marcalit elkerülő szakaszán a munkaterületet. Már akkor ismert őskori, illetve középkori lelőhelyekkel, sok értékes lelettel számoltak a régészek.

– A lőszermentesítéssel teljes egészében végeztek a kijelölt szakaszon – mondta Gerencsér Árpád, a marcali önkormányzat tanácsosa, a beruházások kapcsolattartója. – A régészeti feltárás viszont még az idén is folytatódik az előkészítő munkák részeként, ugyanúgy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. finanszírozásában. Tavaly a rossz idő is hátráltatta a munkákat, valamint a várható gazdag leletanyag miatt is kértek hosszabbítást. Hivatalosan március 15-től, az időjárási viszonyok alakulásával vehetik birtokba a régészek a terepet. Még jelentős terület vár feltárásra, de várhatóan idén még nem kezdődik az elkerülőút konkrét építése, néhány hiányzó alapdokumentum miatt. A mérnöki tevékenység és a kivitelezés közbeszerzésének meghirdetésére még ebben az évben sor kerül.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több százmillió forintot fordíthatnak a leletmentésre
[/caption]
A tavalyi feltáráskor őskori és középkori leletek kerültek elő. Árpád kori sírokat, bronz kori urnasírokat, hulladéktároló gödröket tártak fel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat dél-dunántúli regionális irodájának munkatársai a marcali szakaszon. Ezen kívül szabályos lövészárkot, lövészállásokat és -teknőket, egy parancsnoki állást, valamint egy katonasírt találtak. Az ismeretlen szovjet katona maradványait, melyet a Somogy Temetkezési Kft. vett át, a marcali katonai temetőben helyezték végső nyughelyére, magyar és orosz kegyeleti kísérettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!