Közélet

2011.08.09. 19:19

Őssejt-ügy: Seffer István teljes körű feltárást szorgalmaz

„Kinek áll érdekében a roggyant egészségügyben a gyógyítás fejlődésének akadályozása?” – kérdezi a plasztikai sebész.

Balassa Tamás

Seffer István határidőn belül megteszi indítványát a hatóságok felé, hogy „teljes körű törvényes feltárás történjen őssejt-ügyben, erősítette meg kedden a neves kaposvári plasztikai sebész. Csütörtökön vette át az ügyészség vádemelési javaslatát, amely az őssejtügy két éves nyomozásának eredményét összegezte.



Két éves nyomozás után érkezett újabb fontos állomásához az őssejtügy, melyben emberi test tiltott felhasználásának gyanújával vizsgálódott a Nemzeti Nyomozóiroda. A hírek szerint vádemelési javaslattal éltek az ügyészség felé a történet kilenc gyanúsítottja, köztük három amerikai és egy ukrán állampolgárral szemben. A nyomozók szerint az őssejtterápia alkalmazásához hiányzott a szakhatósági engedély, és az Egészségügyi Tudományos Tanács, Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélye is. A gyanúsítottak között lévő Seffer István közleményben reagált az indítványra.

A kulcskérdés továbbra is az engedély megléte, melyről Seffer hírportálunknak kedden megerősítette: rendelkeztek vele. A klinika ÁNTSZ-engedélyt kapott a humán őssejtgyógyászatra (1489-812007. ÁNTSZ határozat), számos betegségcsoport, orvosi kórkép esetére. Humán őssejtterápiára tehát, emberek gyógyítására őssejtes kezeléssel, írtuk majdnem egy évvel ezelőtt. A szövet- és sejtbanki tevékenységet járó- és fekvőbeteg-ellátási formára kapták, fogalmazott a mostani közlemény. A tudományos tanácsról azt írta: nem engedélyező, hanem orvosetikai véleményező szervezet, tette hozzá, és támogató állásfoglalásával dokumentáltan rendelkezik a klinika.

„A legnagyobb nyilvánosság előtt nyitottunk, amit engedélyek nélkül nem tehettünk volna. Utal itt bármi, bármilyen illegális tevékenységre? Így most egyetlen célom lehet, hogy mihamarabb kiderüljön az igazság, és véget érjen ez a rémálom. Nem volt, és most sincs takargatnivalóm”, nyilatkozta lapunknak tizenhárom hónapnyi hallgatást megtörve. Seffer István egy hetet töltött előzetes letartóztatásban, majd 2010 májusáig háziőrizetben volt, amit akkor lakhelyelhagyási tilalomra enyhítettek. A kényszerintézkedéseket egy éve szüntették meg, a sebész azóta is sokat dolgozik.

Közleményében a plasztikai sebész leszögezi: tudomása szerint a Debreceni Egyetem és az Országos Kardiológiai Intézet is végez őssejtkutatást és alkalmazási eljárást, állami támogatással. „A magánklinika nemkívánatos ezen a területen, még a kutatási eredmények átadásában tett megkeresésem elől is elzárkóztak. Kinek áll érdekében a roggyant egészségügyben a gyógyítás fejlődésének akadályozása?” – teszi föl a kérdés Seffer István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!