Közélet

2011.09.08. 17:56

Egy koca, egy porta: hatmillió magyar sertést akar a kormány

Egy koca, egy porta – erőteljesen növelni kívánják a háztáji és a kisgazdaságokban a sertéstartást, s a hizlalást. Somogyban is ezernyi nehézséggel küzd az ágazat: egyre kevesebben tartanak disznót.

Harsányi Miklós

A sertés állomány erőteljes növelése – röviden ez a kormányzat sertéságazati stratégiájának alapja. Szakértők szerint egy-két éven belül akár egymillióval is emelkedhet az állatok száma.

Mindenesetre a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács most egy tanulmányt dolgozott ki, ezzel kívánnak hozzájárulni a családi-, illetve a kisgazdaságokban tervezett sertéstartási programhoz. Exner Zoltán, a megyei agrárkamara elnöke csütörtökön azt mondta: ha a kampányhoz elég pénzt biztosítanak, úgy üdvözli a programot.
– Sajnos, a növénytermesztés és az állattenyésztés aránya régen felborult – húzta alá. – Jóval nagyobb az előbbi részesedése, amely torzulásokhoz vezetett. Az állattenyésztés súlyos gondokkal küzd. Már lassan tíz éve próbálják helyreállítani az arányokat, ám úgy tűnik, hiába az erőfeszítés. Kormányok jöttek-mentek, de az állapot nagyjából ugyanaz maradt.
Exner hangoztatta: a sertéságazatban a visszafejlődés jeleit egyértelműen láthatóak. Ezért szerinte ha a kormányzat változást akar ezen a területen, úgy nem elég meghirdetni a programot, hanem megfelelő anyagi forrás biztosítása is nélkülözhetetlen.Ellentmondást nem tűrő küzdőszellem – számos állattartó szerint csak a legelszántabb vállalkozók bírják a versenyt. A kisgazdaságok mellett a nagyobb vállalkozásokat is seregnyi gond nyomasztja.
– Alacsony felvásárlási árak és drága takarmány – foglalta össze a nehézségeket Fülöp János, a kiskorpádi Fülöp Sertésfarm Kft. ügyvezetője. Ezen kívül a támogatások kifizetési rendszere is megnehezíti a sertéstartók mindennapjait. A szakember, aki telephelyén 50 kocát tart, úgy látja: ezen a gyakorlaton is sürgős változásokra szükség van. Pintér János, a kaposvári Zselichús Kft. ügyvezetője az egész termékpálya megreformálása hasznos lenne. Örülne, ha Somogyban is egyre több helyen tartanának disznót, mindenesetre az új kihívásokhoz időben igyekszik alkalmazkodni. Kaposvár közelében rövidesen egy vágóhidat kíván létrehozni.


Növekvő pálya

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összeállított egy intézkedési tervet a sertéságazat helyzetének javítására, amelyet ősszel terjeszt a kormány elé – tájékoztatott csütörtökön a szaktárca.
A programmal a VM célja, hogy néhány éven belül a jelenlegi 3 millióról 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma. Az elmúlt nyolc év kormányainak mulasztásai okozta problémák nem oldhatóak meg azonnal, ahogy a mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztés helyzetének megszilárdítása, majd növekvő pályára állítása is időt igényel. A tárca bízik a sertéspiac európai szintű megerősödésében is.
– A programban kiemelt szerep jut a versenyképességi és a műszaki feltételek korszerűsítésének, a környezetvédelemnek és az állategészségügyi intézkedéseknek – ismertették a részleteket. A VM azzal is számol, hogy az állami források mellett akár külföldi befektetőket is be lehet vonni a beruházásokba.

A stratégia vizsgálja az ágazati támogatási lehetőségeket és az ágazati szereplők versenyhelyzetét javító hitelpolitika formáját is.

Ezek is érdekelhetik