Közélet

2011.11.23. 07:40

Albérlet-patt: kizárták az otthonukból a négytagú családot

Kizártak albérletéből egy négytagú kaposvári családot: a családfő szerint minden holmijuk, iratuk, a gyerekek tanszerei a lakásban maradtak, noha csak az aktuális havi bérrel és rezsivel tartoztak.

Vas András

– Tavaly decemberben vettünk ki egy lakást a Honvéd utcában 30 ezer forint plusz rezsiért. A megállapodás szerint minden hónap 15-ig kellett fizetnünk. Októberben megcsúsztunk, erre a főbérlő 17-én lezárta a lakást – mondta Pintér István. A bejárati ajtón két zár volt, a család csak az egyikhez kapott kulcsot. – Be vagyunk jelentve a lakásba, szerződést is kötöttünk, ennek ellenére nem enged be azóta sem. Minden holmink bent maradt, az irataink, a ruháink, a technikai eszközök, még a gyerekek tanszereinek egy része is. Két hétig ismerősöknél húztuk meg magunkat, aztán rokonoktól kértem kölcsön, s kivettünk egy másik lakást.

Kifizette volna a régi tartozását is, ám a főbérlő nem csak az elmaradt októberi, de a novemberi pénzt is követeli, ami több mint százezer forint.
– Az októberit hajlandó lennék kifizetni – állította a kiebrudalt bérlő –, de milyen jogon kéri a novembert is, amikor nem lakunk ott. Voltam a rendőrségen és a bíróságon is, de nem tudtak segíteni. A bíróságon mindenféle igazolást kértek, hogy megindulhasson az eljárás. Ami persze hosszabb idő, de mi történik, ha valamelyik gyerek megbetegszik, még orvoshoz sem tudjuk elvinni őket, mert a tb-kártyájuk is a lakásban maradt.– Így igaz – erősítette meg a főbérlő, Bernáth Lajos, aki hozzátette, árnyaltabb a kép, mint ahogy azt albérlői lefestik. – A szerződés megkötésekor úgy állapodtunk meg, minden hónap ötödikéig fizetnek. Mivel ez gondot okozott számukra, belementem, hogy fizessenek 15-ig, de többször így is elcsúsztak. Lelakták a lakást, elrontották a zárakat, a fürdőszobában letörték a csempét, a gyerekek összetaposták a frissen tatarozott ablakpárkányt. A szomszédok is panaszkodtak, hogy állandóan veszekszenek, üvöltöznek. Az önkormányzattól is kaptam felszólító határozatot: tegyek valamit, mert engem tesznek felelőssé, hisz az én lakásom. Figyelmeztettem őket, de hiába. Én örülnék a legjobban, ha megoldódna a helyzet, s fizetnének. Így pénzem sincs, a lakást sem tudom másnak kiadni, pedig az albérleti pénz nagyon hiányzik a családi büdzséből.

Azt mondta: elkeseredésében, utolsó megoldási kísérletként zárta le a lakást.
– Csakhogy ehhez nincs joga – tájékoztatott Boda Róbert kaposvári ügyvéd. – Érvényes bérleti szerződés esetén a tulajdonos nem zárhatja ki a bérlőt, ugyanis ebben az esetben a birtoklási jog erősebb a tulajdoninál. A főbérlő megsértette a Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó passzusait. Az albérlő ki is nyittathatná a lakást, ez nem magánlaksértés, mert nem idegen ingatlanba menne be. Ha valami történik velük, kártérítési pert indíthatnak, sőt, követelhetik a két albérlet ára közötti különbözetet is. A tulajdonosnak nincs joga a novemberi bérleti díjhoz, hisz a család nem használja az ingatlanát. A kizárt albérlők a jegyzőhöz fordulhatnak segítségért, utána bíróságon kereshetnek megoldást.

Bernáth Lajos szerint elképzelhető, hogy jogsértő a magatartása, de szerinte a családé is az: megfenyegettek, feljelentenek. Állok elébe. Sőt, megteszem a szükséges jogi lépéseket.
Klasszikus patthelyzet, úgy tűnik a felek között minden ajtó bezárult...

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!