Közélet

2011.11.10. 11:00

Ivóvízkincset emészthet a szeméthegy veszélyes gyomra

Küzdelem az illegális lerakók ellen. A rekultiváció után is figyelni kell, nehogy újra nőjenek a szeméthalmok.

Sonline

Egyre több helyen okoz gondot az illegális szemét Somogyban. Porrogszentkirályon gyakorlatilag szokásjog alapján évtizedek óta gyűlt a szemét a falu határában, ahol az érintett terület Porrogé, de az odavezető út Szentkirályé. Az illegális lerakónál szinte minden fellelhető volt, tartottak is tőle a helyiek, hogy a talajvízbe bemosódó káros anyagok ártanak az ivóvízbázisnak.

Csurgón szintén a városhatárt csúfító illegális szemétlerakót számoltak fel a közelmúltban; a területen lévő hulladékot elegyengették, az ipari park területéről odaszállított földdel takarták be a lerakót egy méter vastagon. A pénzből a körülötte lévő kerítés elbontásra is futotta volna, de az maradt, hátha visszatartó erővel bír az illegális hulladék elhelyezőkkel szemben.A felszámolás és a rekultiváció az egyetlen megoldás az illegális lerakók ellen, de sok helyen kevés rá a pénz, illetve nem megoldott a terület őriztetése sem, az egyre súlyosbodó probléma orvoslására uniós támogatottságú hulladékgazdálkodási program jött létre. Ez a dél-dunántúli régió 89 elavult, a környezetet erősen szennyező bezárt hulladéklerakóját (négy somogyi kistérség 25 települését is) érinti, melyből 59 lerakót együtemű rekultivációval rendeznek.

---------------------------------------------------------------------------
Összeállításunkat teljes terjedelembe a
Somogyi Hírlap csütörtöki (2011.11.10.) számában olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!