Közélet

2011.12.20. 14:53

Közúton viszik a 140 milliós kettévágott hajót Siófokra

Egy uszályról daruval trélerre emelték Dunaújvárosnál kedden a Balatoni Hajózási Zrt. legújabb hajóját, s a szállítmány elindult Siófok felé.

Fónai Imre

Az elöregedett vízibuszok lecserélésének jegyében egy félkész hajótestet vásárolt meg a társaság (500 ezer eurót, hozzávetőleg 140 millió forintot adtak érte) a Bódeni-tóról, s a zrt. siófoki telephelyén építik készre a dolgozók. A szerződéskötés után a múlt hónapban a Bodanwerft hajógyár kikötőjében szétvágták a félkész hajót. Már ezt is a Balatoni Hajózási Zrt. lakatos-hegesztő brigádja végezte.

A nagyobb alkatrészeket, így a két hajócsavart is a hajótest belsejében helyezték el ponyvázás előtt. Egy napon át közúton utazott a szállítmány, majd december 14-én uszályra helyezték. Hétfőn érkezett Dunaújvárosba, s kedden emelték át daruval egy trélerre, mivel a Sió alacsony vízállása miatt nincs lehetőség a vízi szállításra.



Szerdán érkezik Siófokra, átzsilipelik a Balatonra, s január és szeptember között a Balatoni Hajózási Zrt. dolgozói készre építik a hajótestet. A nagyközönségnek jövő szeptemberben mutatják be az új, háromszáz személyes hajót, mely a menetrend szerinti közlekedésbe kapcsolódik be.
A hajó elnevezésére pályázatot ír ki a zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!