Közélet

2012.04.23. 07:52

Vihar a LEADER körül - életképes pénzmag kell a vidéknek

Alulról jövő helyi kezdeményezésekés – a nem ritkán fenntarthatatlan, haszontalan és eladósító EU-pályázatoktól eltérően – ténylegesen a helyi igényekre szabott fejlesztések: ez a LEADER. Elméletben. A gyakorlatban bonyolult és bürokratikus eljárásrend, és olykor a pazarlás és visszaélés gyanúja miatt bírálták-bírálják a vidékfejlesztési pályázati rendszert.

Balassa Tamás

Most minden megváltozik, persze e változás és annak a tempója sem mentes a feszültségektől. Erre példa a somlói LEADER-vezető kormányfőnek címzett minapi nyílt levele, melyben hét év minisztériumait és hivatalait vádolja törvénysértésekkel. A jelenlegi hatalmat sem kímélve, és a falvak LEADER-forrásait féltve, melyeket az írás szerint városi adósságrendezésre csoportosítanának át. A tárca szerkesztőségünknek azt írta: az idén a csoportok dönthetnek a mikrovállalkozások fejlesztésére, a turizmus ösztönzésére, a falumegújításra, a vidéki örökség megőrzésére adható támogatásokról, 27 milliárd forintról.

Feltétlenül jó jel: a korábbi elnyújtott, akár éves átfutás helyett három-négy hónapra rövidült a LEADER-pályázatok elbírálása: jövő héten Kadarkúton a Zselici lámpások területén adnak át támogatási határozatokat.
Lengyel Gábor elnök elmondta: száz pályázat nyert 200-250 millió forint értékben. Ebben a legjelentősebb a mikrovállalkozások helyitermék-előállítását (fóliasátrakat, házi élelmiszer-feldolgozókat, őstermelőket) támogató százmilliós tétel. Rendezvényeket, sport- és kulturális eszközbeszerzést (öltözők, szabadtéri színpadok) is támogattak. Lengyel elmondta: racionális gazdálkodásuknak köszönhetően munkaszervezetük 15 millióval kevesebből működik a tavalyi évhez képest. A megyei önkormányzattal kiváló a zseliciek együttműködése a vidékfejlesztésben.

Van egy másik, s még konkrétabb változás is Somogyban. A hat somogyi LEADER-cím birtokosból egynek a jogosultsága megszűnik április végén. Ez a Dél-balatoni LEADER Nonprofit Vidékfejlesztési Zrt., mely a 96 hazai Helyi Akciócsoport (HACS) közül az egyetlen, mely nonprofit zrt. formában működött, további 19 szervezet is gazdasági társaság, nonprofit kft. A jogalkotás döntés elé állította a gazdasági társaságként működő HACS-okat, mivel április után csak egyesület lehet címbirtokos. A Dél-Balatoni LEADER, melyet igazgatósági elnökként jegyez Kollmann Gergely volt szocialista önkormányzati és megyei közgyűlési képviselő, nem folytatja egyesületként. Helyébe a Witzmann Mihály fideszes megyei közgyűlési alelnök, balatonlellei képviselő által segített Balatongyöngye Egyesület léphet: a térség 33 önkormányzatából 32 belépett az új egyesületbe. Mindegyik részvényes a címbirtokosságát hónap végén elvesztő nonprofit zrt.-ben. Szembeötlő változásnak tűnik a HACS politikai színeváltozása, de ez minden bizonnyal rossz megközelítés. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák (HVS) alapozzák meg a pályázati kiírásokat, és ebben politikai döntéseket hozni vakmerőség volna. A pénzosztásra nagyobb rálátása lesz mindenkinek, és a tagfelvétel sem korlátozható.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája kérdésünkre közölte: az egyesületi formának köszönhetően az akciócsoportokhoz bárki szabadon csatlakozhat. Ezáltal nő a civil kontrollereje a helyi fejlesztési igények felmérésében és a döntésekben. A programot egyszerűsítették, a pályázatok elbírálási idejét megfelezték. Néhol a munkaszervezetek hibás beidegződésekkel működtek, visszaélések gyanúja is felmerült, ezért büntetőfeljelentést tett a Vidékfejlesztési Minisztérium. A visszaéléseket az erős helyi közösségi kontroll és az átláthatóság akadályozhatja meg. Utóbbi eszköze: kötelező a működési költségeket közzétenni.



Somogyban a helyi fideszes politikusok által bírált Dél-Balatoni LEADER szenvedte meg legjobban a működési költségek visszavágását. Kollmann Gergelyéktől 2011. május 13-án 40 milliót vontak el a 80-ból visszamentőlegesen. Másnap a 11 munkatársból nyolcnak kellett felmondani. A megmaradtak erőltetett menetben végzik a munkát. HACS-ukban 33 önkormányzat, 82 gazdálkodó szervezet van és 70 a civil szférából. Működésre augusztus óta nem kaptak forrást. A működésüket pazarlónak és ügyeskedőnek titulálókat perbe hívja Kollmann Gergely: többek között Gelencsér Attila állított ilyeneket tavaly. Kollmann állítja: a mintegy 700 milliós LEADER-forrás mellett további egymilliárdos IKSZT-pályázati értéket is elősegítettek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóiroda közölte: az Irányító Hatóság gyakorlatilag az összes támogatási jogcím megnyitását tervezi, ezek a munkák már elkezdődtek.

Witzmann: segítséget ajánlanak a megyék

Kormányhatározat rendelkezik arról, hogy meg kell vizsgálni: a megyei önkormányzatok és a leendő járási kormányhivatalok miként segíthetnék a LEADER akciócsoportok működését. Ezt már fél éve felvetette Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárnak is. A 2014-2020. közötti uniós költségvetési ciklus előkészítésében is közreműködő megyéknek lenne kapacitása erre. Az új balatoni LEADER-cím várományos, a Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezete minden bizonnyal a megyéhez kerülhetne. Az egyesület megalakítását Witzmann Mihály alelnök segítette, és tagja is lett a szervezetnek.

– A megyei önkormányzatok területfejlesztési és -rendezési, koordinációs feladataihoz jól illeszkedne a vidékfejlesztés– mondta Witzmann Mihály, aki az államtitkárral és a balatoni térséggel is tartja a kapcsolatot LEADER-ügyben. Az alelnök szerint az új szabályok, köztük a korlátlan, nyitott tagfelvétel a tisztulás irányába hatnak. Reményei szerint ezt fogja igazolni a jövő is, mondta Witzmann Mihály.

A zrt. csütörtökön dönt a folytatásról

Kollmann Gergely alkotmánybírósági panaszt nyújtott be a nonprofit gazdasági társaságok LEADER-címének elvétele miatt, mert az szerinte számos ponton sérti az alaptörvényt. Kollmann csütörtökön terjeszti az igazgatóság elé a zrt. jövőjéről szóló elképzelését. A részvénytársasági működési formát ma is az egyetlen jó döntésnek tartja. Átláthatóan szerinte csak ellenőrzött formában fejleszthető a vidék, a zrt. rendelkezik felügyelőbizottsággal és könyvvizsgálóval. Könyvvizsgálatot később az egyesületek számára is előírta a VM.

A márciusi vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Balaton fejlesztésének LEADER-csoportok általi megvalósítását is ellehetetleníti az igazgatósági elnök szerint. Az a képtelen állapot, hogy április 30 után a nonprofit gazdasági társasági formában működő csoportoktól elveszik a címbirtokosságukat, hosszú távon nemcsak térségünk hanyatlásához vezet, hanem a munkanélküliek számát is növeli majd, mondta. Igaz, a jogszabály április 1-jétől lépett hatályba, de – sajnálatosan az utóbbi időben megszokott módon – visszamenőleges hatállyal és időszakokra vesz el jogokat, von el forrásokat. A tavaly júniusi VM-rendelethez hasonlóan e jogszabály megsemmisítését is kéri az elnök az Alkotmánybíróságtól.

Kollmann szerint a kiemelt európai uniós alapelvvel, az alulról építkező megközelítéssel is ellentétes az a kormányzati szándék, hogy a kiüresített megyei önkormányzatok hivatalaiba integrálják a HACS-ok feladatait, megszüntetve ezzel azok 4-10 fős munkaszervezeteiket. Szezonális hatások mellett a magas munkanélküliségi adatokkal rendelkező tópartról így Kaposvárra, Veszprémbe és Zalaegerszegre kell menniük az ügyfeleknek.

Sajnálatos módon ma is nyitott kérdés az, hogyan fejlődik tovább a Balaton, a magyar vidék; kik és milyen módon fejlesztik majd ezután, tette föl a kérdést Kollmann Gergely.

LEADER Helyi Akciócsoportok Somogyban április 30-ig

Dél-balatoni LEADER Nonprofit Vidékfejlesztési Zrt.

Települések: Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Buzsák, Fonyód, Gamás, Gyugy, Hács, Hollád, Karád, Kelevíz, Kéthely, Kisberény, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Ordacsehi, Öreglak, Pamuk, Somogybabod, Somogyszentpál, Somogytúr, Somogyvámos, Somogyvár, Szőlősgyörök, Tikos, Visz, Vörs.

Észak-kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület

Települések: Alsóbogát, Bodrog, Csombárd, Ecseny, Edde, Felsőmocsolád, Hetes, Juta, Magyaratád, Magyaregres, Mernye, Mezőcsokonya, Osztopán, Patalom, Polány, Somodor, Somogyaszaló, Somogyfajsz, Somogygeszti, Somogyjád, Somogysárd, Szentgáloskér, Újvárfalva, Várda.

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Települések: Ádánd, Andocs, Bábonymegyer, Balatonendréd,Balatonföldvár, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Bálványos, Bedegkér, Bonnya, Büssü, Értény, Fiad, Gadács, Gölle, Igal,Kánya, Kapoly, Kára, Kazsok, Kereki, Kisbárapáti, Kisgyalán, Koppányszántó, Kőröshegy, Kötcse, Lulla, Miklósi, Nágocs, Nagyberény, Nagycsepely, Nyim, Pusztaszemes, Ráksi, Ságvár, Sérsekszőlős, Siójut, Som, Somogyacsa, Somogydöröcske, Somogyegres, Somogymeggyes, Somogyszil, Szántód, Szólád, Szorosad, Tab, Teleki, Tengőd, Torvaj, Törökkoppány, Zala, Zamárdi, Zics.

Rinya Dráva Szövetség Egyesület

Települések: Babócsa, Bakháza, Barcs, Bélavár, Beleg, Bolhás, Bolhó, Csokonyavisonta, Darány, Drávagárdony, Drávatamási, Görgeteg, Háromfa, Heresznye, Homokszentgyörgy, Istvándi, Kálmáncsa, Kastélyosdombó, Kaszó, Kisbajom, Komlósd, Kutas, Lábod, Lakócsa, Nagykorpád, Ötvöskónyi, Péterhida, Potony, Rinyabesenyő, Rinyaszentkirály, Rinyaújlak, Rinyaújnép, Segesd, Somogyaracs, Somogyszob, Szabás, Szentborbás, Szulok, Tarany, Tótújfalu,Vízvár.

Vidékünk a Jövőnk Szövetség

Települések: Berzence, Csákány, Csömend, Csurgó, Csurgónagymarton, Főnyed, Gadány, Gyékényes, Hosszúvíz, Iharos, Iharosberény, Inke, Libickozma, Mesztegnyő, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemeskisfalud, Nemesvid, Nikla, Őrtilos, Pogányszentpéter, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Pusztakovácsi, Sávoly, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyudvarhely, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szenta, Szenyér, Szőkedencs,Tapsony, Táska, Varászló, Vése, Zákány, Zákányfalu.

Zselici Lámpások Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Települések: Bárdudvarnok, Baté, Böhönye, Bőszénfa, Cserénfa, Csoma, Csököly, Fonó, Gálosfa, Gige, Hajmás, Hedrehely, Hencse,Jákó, Kadarkút, Kaposfő, Kaposgyarmat, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposszerdahely, Kercseliget, Kisasszond, Kiskorpád, Kőkút, Lad, Mike, Mosdós, Nagybajom, Nagyberki, Orci, Pálmajor, Patca, Patosfa, Rinyakovácsi, Sántos, Simonfa, Szabadi, Szenna, Szentbalázs, Szilvásszentmárton, Taszár, Visnye, Zimány, Zselickisfalud, Zselickislak, Zselicszentpál, Kaposvár.

Települések: Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Buzsák, Fonyód, Gamás, Gyugy, Hács, Hollád, Karád, Kelevíz, Kéthely, Kisberény, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Ordacsehi, Öreglak, Pamuk, Somogybabod, Somogyszentpál, Somogytúr, Somogyvámos, Somogyvár, Szőlősgyörök, Tikos, Visz, Vörs.

Észak-kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület

Települések: Alsóbogát, Bodrog, Csombárd, Ecseny, Edde, Felsőmocsolád, Hetes, Juta, Magyaratád, Magyaregres, Mernye, Mezőcsokonya, Osztopán, Patalom, Polány, Somodor, Somogyaszaló, Somogyfajsz, Somogygeszti, Somogyjád, Somogysárd, Szentgáloskér, Újvárfalva, Várda.

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Települések: Ádánd, Andocs, Bábonymegyer, Balatonendréd,Balatonföldvár, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Bálványos, Bedegkér, Bonnya, Büssü, Értény, Fiad, Gadács, Gölle, Igal,Kánya, Kapoly, Kára, Kazsok, Kereki, Kisbárapáti, Kisgyalán, Koppányszántó, Kőröshegy, Kötcse, Lulla, Miklósi, Nágocs, Nagyberény, Nagycsepely, Nyim, Pusztaszemes, Ráksi, Ságvár, Sérsekszőlős, Siójut, Som, Somogyacsa, Somogydöröcske, Somogyegres, Somogymeggyes, Somogyszil, Szántód, Szólád, Szorosad, Tab, Teleki, Tengőd, Torvaj, Törökkoppány, Zala, Zamárdi, Zics.

Rinya Dráva Szövetség Egyesület

Települések: Babócsa, Bakháza, Barcs, Bélavár, Beleg, Bolhás, Bolhó, Csokonyavisonta, Darány, Drávagárdony, Drávatamási, Görgeteg, Háromfa, Heresznye, Homokszentgyörgy, Istvándi, Kálmáncsa, Kastélyosdombó, Kaszó, Kisbajom, Komlósd, Kutas, Lábod, Lakócsa, Nagykorpád, Ötvöskónyi, Péterhida, Potony, Rinyabesenyő, Rinyaszentkirály, Rinyaújlak, Rinyaújnép, Segesd, Somogyaracs, Somogyszob, Szabás, Szentborbás, Szulok, Tarany, Tótújfalu,Vízvár.

Vidékünk a Jövőnk Szövetség

Települések: Berzence, Csákány, Csömend, Csurgó, Csurgónagymarton, Főnyed, Gadány, Gyékényes, Hosszúvíz, Iharos, Iharosberény, Inke, Libickozma, Mesztegnyő, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemeskisfalud, Nemesvid, Nikla, Őrtilos, Pogányszentpéter, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Pusztakovácsi, Sávoly, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyudvarhely, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szenta, Szenyér, Szőkedencs,Tapsony, Táska, Varászló, Vése, Zákány, Zákányfalu.

Zselici Lámpások Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Települések: Bárdudvarnok, Baté, Böhönye, Bőszénfa, Cserénfa, Csoma, Csököly, Fonó, Gálosfa, Gige, Hajmás, Hedrehely, Hencse,Jákó, Kadarkút, Kaposfő, Kaposgyarmat, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposszerdahely, Kercseliget, Kisasszond, Kiskorpád, Kőkút, Lad, Mike, Mosdós, Nagybajom, Nagyberki, Orci, Pálmajor, Patca, Patosfa, Rinyakovácsi, Sántos, Simonfa, Szabadi, Szenna, Szentbalázs, Szilvásszentmárton, Taszár, Visnye, Zimány, Zselickisfalud, Zselickislak, Zselicszentpál, Kaposvár. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!