Közélet

2012.06.15. 19:28

Tűzugrással és csillagokkal éjszakáznak a múzeumok

A múzeumok éjszakája Somogyban is egyre gazdagabb programmal várja az érdeklődőket. Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeum mellett a másik két nagy közgyűjtemény, a megyei levéltár és a megyei könyvtár is csatlakozik a szombati kulturális kínálathoz. A napéjegyenlőség misztériumát egyebek között a Szent Iván-éjhez kötődő tűzugrás hagyományával és csillagvizsgálással élheti át a közönség.

Balassa Tamás

A kaposvári múzeumtól megtudtuk: a 18-24 óra közötti időszakban középkori fegyverbemutatót, honfoglaláskori játszóházat, s a természettudományi tárlattal összefüggő előadásokat is tartanak. A kiállítások tárlatvezetéssel is megtekinthetők. Az évek óta tömegeket vonzó esemény az utcára is kiköltözik, a Somogy Zenekar muzsikáját követve messziről megtalálhatók majd a múzeumi történések. Az udvaron távcsöves bemutatót tartanak.



Csillagvizsgálnak a megyei könyvtárban is, ahol a Csodálatos természet címmel látható fotókiállítás. Irodalmi teaház, könyvtári raktártúra, vadászélmény-beszámoló is hívogat a Sefag-támogatott eseményre. A levéltárban csoportos tárlatvezetéssel járhatják be az ódon épületet. Fáklyákkal és idegenvezetőkkel fogadják a csoportokat. Több kiállítást, melyekben 13-20. századi dokumentumok lesznek, megtekinthetnek a kíváncsiskodók. A levéltár híres címeres ablakai mellett láthatók lesznek 18-19. századi szőlőhegyi iratok és kéziratos térképek, és természetesen a legrégebbi, 1232-es oklevél és Somogy 1498-as címeradományozó oklevele is.

A múzeumok a szennai néprajzi gyűjteményben és a balatonszárszói József Attila Emlékházban is nyitottan éjszakáznak szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!