Közélet

2012.08.21. 07:43

Államosítás előtt az agrárkamara? Átalakulás, szinte titokban

Változás az agrárkamarában: Exner Zoltánt Sámoly Ferenc váltja. A régi vezetés mandátuma lejárt, Somogyban kedden ér véget az átadás-átvétel.

Harsányi Miklós

– Szerintem államosítják és központosítják a kamarát – mondta Exner Zoltán, a megyei területei agrárkamara eddigi elnöke. Ezzel arra célzott, hogy a most regisztráló tagok már nem a somogyi szervezetnek, hanem a Magyar Agrárkamarának lesznek a tagjai. S ezzel szerinte a megyei kamarák pénzügyi-gazdasági függetlensége megszűnik. A 75 éves szakember, aki két ciklusban ügyvezető alelnöke volt a somogyi szervezetnek, négy évig alelnöke, majd nyolc évre elnöknek választották, kiemelte: a most felállt átmeneti elnökséget a szakminiszter nevezte ki. Exner úgy látja: túlságosan gyorsan zajlott le a változás, hiányolta az átalakulást kísérő társadalmi vitát. S egyúttal az is nehezményezte, hogy a jelentős szervezeti-szerkezeti módosítások előkészítésének egy része szinte titokban zajlott le.



– Emelt fővel távozom – így Exner Zoltán, aki szerint tisztességesen, a helyi agrártermelők érdekeit szem előtt tartó csapat dolgozott az utóbbi két évtizedben Somogyban. Igyekeztek jól sáfárkodni a tagságtól kapott bizalommal. Olyan vagyont hagynak az utódkamarára, amelyről bő másfél évtizede még csak álmodni se lehetett volna. Ezek közül kiemelte a saját tulajdonú, Kaposvár egyik legértékesebb utcájában található agrárszékházat.

A Somogyi Hírlap úgy tudja: a választott tisztségviselők – így az elnök, az alelnök, a különböző bizottságok – mandátuma is lejárt. Az eddigi titkár továbbra is a gazdasági szervezeten belül dolgozhat, újabb személyi kérdések egyelőre nincsenek napirenden.
– Másfél hónap múlva egyébként lejárt volna a mandátumom, hiszen közeledett a soron következő választás, s lemondtam volna – jegyezte meg Exner. – Amúgy 1577.-es sorszámmal én is beléptem az új kamarába, befizettem a regisztrációs díjat. A változások ellenére továbbra is figyelemmel kísérem a somogyi agrárszervezet sorsát, kíváncsian várom, hogy a következő időszakban milyen építkezés zajlik majd.
Erre készült teljes erőbedobással Sámoly Ferenc, az agrárkamara átmeneti elnökségének somogyi tagja. Nagy felelősségnek, s egyben kihívásnak tartja a közel 440 tagot számláló somogyi csapat irányítását. Hatékony, a helyi agrárium fejlesztésében kulcsszerepet betöltő kamarát kíván vezetni.

– Jelenleg két kiemelt feladatunk van – húzta alá Sámoly Ferenc. – A szolgáltatási teendőkön túl a kötelező kamarai regisztrációból fakadó munkát is elvégezzük. Közeleg a határidő: az érintett termelők, gazdálkodók, vállalkozások bejelentkezési határideje szeptember 30-án lejár. Fontos feladatnak tartom, hogy naprakész, széleskörben kiválóan hasznosítható információkhoz jussanak a somogyi termelők, szervezetünk folyamatos tájékoztatást ad a hazai- és az  uniós forrásokról, a legújabb pályázati lehetőségekről. A termékpálya szereplőit minden olyan tudnivalóval igyekszünk ellátni, mely a piacra jutásukat megkönnyíti. A munka szempontjábál hasznos, hogy a kamarai tanácsadói hálózat lefedi a egész megyét: Kaposváron, Balatonlellén, Barcson, Tabon, Nagyatádon, Marcaliban, Ráksiban, Nagybajomban, Lengyeltótiban, továbbá Szántódon és Csurgón is fenntartunk irodát.

Sámoly osztja a szakma álláspontját, miszerint szükség van a növényermesztés-állattenyésztés felborult egyensúlyának javítására, ez utóbbi ágazat presztizsét mihamarabb vissza kell állítani. Gondnak nevezte, hogy Somogyban a korábbi időszakban megcsappant a szarvasmarha- és a sertésállomány, s a baromfiágazat sincs a helyzet magaslatán. Lényegesnek tartja, hogy a stratégiai ágazatok – egyebek mellett a kukoricatermesztés, az élelmiszeripar több sikeresen teljesítő alága – újult erővel tovább fejlődjenek, a somogyi agrárszervezet lehetőségeihez mérten ehhez minden szakmai segítséget igyekszik megadni.

Az 57 esztendős Sámoly Ferenc általános állattenyésztői diplomáját Kaposváron szerezte, öt évet dolgozott a szentgáloskéri szövetkezetben, később a takarmányozási felügyelőség munkatársa volt, ezután 27 évet töltött el a földhivatalnál. Ebből 12 évig a kaposvári szervezetet irányította, tavaly szeptembertől családi vállalkozásukban, egy kertépítő cégnél helyezkedett el, s idén augusztusban nevezték ki az agrárkamara átmeneti elnökségébe.
– Nagy kedvvel és ambícióval vágok a munkába – hangsúlyozta. – Somogyban kiválóan képzett, tapasztalt, a termelőkkel közvetlen kapcsolatban álló csapat dolgozik. Remélhetően együtt valamennyi tervünket valóra váltjuk.
 

Sámoly: jelentős a bevételkiesés

Általános terméshozam csökkenés, óriási bevételkiesés – már látszik, hogy kis- és nagygazdaságok tömegében az aszály viszi a hasznot. Sámoly Ferenc szerint egyelőre nehéz pontosan megbecsülni a kár mértékét, ám már javában folynak az ezzel kapcsolatos felmérések. Eddig több száz gazdálkodót kerestek fel a szakemberek, s már látszik, hogy – a napraforgón és a cukorrépán kívül – leginkább a kukorica károsodott. A 114 ezer hektárnyi növény esetében már most milliárdos kárról beszélnek a termelők és az ágazat döntéshozói, de csak a részletes adatok birtokában összesíthető a végleges veszteséglista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!