Közélet

2012.09.15. 07:00

Elcsitult a vihar Igalban: új járdát épít az önkormányzat

A szülőknek és a kicsiknek így négyszáz métert kell kerülniük, méghozzá egy olyan útszakaszon, ahol nincs járda, parkolóhely, s beláthatatlan, bozótos kanyar is nehezíti a közlekedést.

Vas András

Kerülőútra kényszerítik a gyerekeket, csak balesetveszélyesen közelíthető meg az igali óvoda – jelentkezett szerkesztőségünknél a kisváros egyik felháborodott lakója, aki szerint néhány csökönyös lakó többszáz gyerek mindennapjait nehezítette-keserítette meg. Elmondása szerint úgy másfél-két évtizede egy társasház épült a postához, s főúttól a harminc éves óvodához vezető legrövidebb útszakasz is a lakók tulajdonába került. Ez azonban egészen mostanáig nem okozott semmi problémát, a szülők a gyerekeket továbbra is a ház melletti járdán kísérhették oviba, ám a közelmúltban a lakók kijelentették, a jövőben nem engednek át senkit, s lakat került az óvodához vezető kapura. A szülőknek és a kicsiknek így négyszáz métert kell kerülniük, méghozzá egy olyan útszakaszon, ahol nincs járda, parkolóhely, s beláthatatlan, bozótos kanyar is nehezíti a közlekedést. A panaszos szerint minden a helyi képviselő-testület tudtával történt, egy testületi ülésen téma is volt az eset, s szerinte jellemző módon senki sem szólalt fel a gyerekek érdekében, még az amúgy szintén képviselő óvodavezető sem.

Természetesen elzarándokoltunk a helyszínre, s kiderült, messze nem olyan borús a helyzet, mint ahogyan a felháborodott igali leírta. Az óvoda kapuját nyitva találtuk, s az egyik alkalmazottól megtudtuk, csak azokban az órákban zárják be – de lakat nem kerül rá –, amikor nem hoznak, illetve visznek kicsiket a szülők. Megnéztük a hátsó bejáratot is: az iskola felől valóban éles kanyarral lehet eljutni az intézménybe, ám parkoló akad a környéken, s a bozótosnak sem leltük nyomát.

– Nem értem, miért okozott ekkora felzúdulást az eset – mondta Obbás Gyula, Igal polgármester. – Az ominózus terület a lakóké, akik megunták, hogy hosszú éveken keresztül mindenki arra rövidítette le az utat a fürdőtelep felől. Ugyanis a járdaszakaszt nem csak a szülők és a gyerekek használták, de sokan arra jártak bevásárolni az óvodakerten át, emellett előfordult, hogy a környékbeli építkezéseken dolgozó munkások ott ücsörögtek-söröztek. Ezek után úgy döntöttek, lezárják a területet, amit viszont néhány szülő nem tudott elfogadni.
A polgármester hozzátette: szerencsére sikerült kompromisszumos megoldást találni. Az óvoda másik bejáratához a város járdát épít, a 110 méteres szakasz elkészültéig pedig a sorház lakói hozzájárultak, hogy az érintettek továbbra is átmehessenek a területükön.– Október végére megépül a járda – folytatta Obbás Gyula –, már elvégeztük a szükséges árokmetszést, s a bozótost is kiirtottuk. A környéken meg lehet állni, amúgy arrafelé alig van forgalom, így semmivel sem balesetveszélyesebb a megközelítés az új irányból. A testületi ülésen valóban szóba került a probléma, de nem fogadtunk el semmiféle határozatot, csak tájékoztatás hangzott el. Azt pedig minden szülőnek meg kell értenie, hogy az önkormányzat nem fog perre menni egy lakóközösséggel, hiszen a saját tulajdonukról döntöttek. Szerencsére elcsitult a vihar, hiszen okafogyottá vált a probléma, méghozzá úgy, hogy nem terheltük meg a költségvetést: felajánlásokból és saját építőanyagból épül meg az új járda.

Címkék#Igal

Ezek is érdekelhetik