Közélet

2012.09.28. 15:04

Rendőrök a végeken: 28 mobil őrszobát ígért az új főkapitány

Mintegy 1600-as állományával minden eddiginél közvetlenebb kapcsolat kiépítését tervezi a rendőrség a lakosság felé Somogyban.

Balassa Tamás

Létrehoznak egy 28 egységből álló mobil őrszoba-hálózatot, és igyekeznek mindenütt ott lenni, ahol a bűnfelderítés és a polgárok biztonságérzete ezt igényli. Erről Piros Attila megbízott megyei főkapitány beszélt pénteken a megyei közgyűlés ülésén, ahol a képviselők teljes egyetértéssel támogatták a dandártábornok kinevezését. A megyéknél az új, döntően területfejlesztési szerepkörük mellett is maradtak a közbiztonsággal összefüggő feladatkörök, így az éves beszámolók mellett az első számú rendőri vezető kinevezését, a belügyminiszter előterjesztését is véleményezniük kell.

Piros Attila kinevezését, több más megye főkapitánycseréjével együtt másfél hónapja jelentette be Pintér Sándor tárcavezető. Megyei közgyűlési meghallgatásán elhangzott, a pécsi születésű 50 éves tábornok határrendészeti munkával kezdte a pályáját 1984-ben, majd a rendőrségnél szerzett tapasztalatot számos területen, részt vett a paksi Neutron kommandó megszervezésében, s öt éve az akkori rendészeti minisztérium szakállamtitkára volt. Somogyba érkezése előtt minden elődjét felkereste, Ferenczy Lászlóval, Dégi Endrével, Kustra Józseffel, Soczó Lászlóval és Mergancz Sándorral is egyeztetett. Közvetlen elődjének, akit a Terrorelhárítási Központba vezényeltek, megköszönte munkáját a közgyűlés.

Piros Attila arról tett tanúbizonyságot: határozott elképzelésekkel és szilárd értékekkel veszi át a stafétát, ismeri Somogy kistelepülési szerkezettel és a Balatoni turizmussal összefüggő sajátosságait. A mobil őrszobák nóvumát, ami nem irodai, hanem szervezési jelenség lesz, és kilenc kerül a Balatonhoz, benne öt a siófoki kistérséghez, erre alapozta. Elmondta, ha kell, utolsóként ő is járőrautóba ül, és segíti a biztonsághoz, biztonságérzethez kellő rendőri jelenlét folyamatos szinten tartását.



Hídvégi József (Fidesz-KDNP) polgármester a leváltott városi kapitány utódlásához kért gyors segítséget, s elmondta, Fonyód és a kistérség elégedett volt a Lengyel Tibor vezette egység munkájával. Ander Balázs (Jobbik) is elfogadta a jelölt programját, ami nem hétköznapi, hiszen a radikális képviselő egyetlen közbiztonsági beszámolót sem fogadott el eddig. De az akarás meggyőzte, s benne egy gondolat: az arasson, aki a terményt elvetette. Ha a rendőrség ennek megfelelően működne, nem is volna kérdés, hogy az államé legyen az erőszak-monopólium, érzékeltette Ander.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!