Közélet

2012.10.19. 15:28

Hová tűnt harminchét gadácsi?

Úgy tűnik, nincs két egyforma adat Somogy népességéről; két idei – január elsejei állapotokat tükröző – táblázat is létezik erről, melyeket Ádándtól Zselicszentpálig végigböngészve kiderült, hogy egyetlen adat sem azonos bennük.

Vas András

Gadácson a 2012. január elsejei adatok alapján 73-an éltek, derült ki a megyei kormányhivataltól kapott statisztikákból, s ezek alapján tíz év alatt több mint 46 százalékkal csökkent a falu népessége – írtuk hétfői lapunkban. Szabó László polgármester viszont azzal keresett meg bennünket, hogy az idén januárban 110-en laktak a településen, azaz csak 19 százalékkal fogyott a népesség az elmúlt évtizedben. S bizonyítékként csatolta a megyei kormányhivatal statisztikáját...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Adatsorok, mindkettő idén januárról...
[/caption]

– Keveslem a 73-at, fogyunk, de azért nem ilyen ütemben – mondta a polgármester, aki érthetetlennek tartotta a száz fő alatti adatokat.
Az interneten amúgy a KSH statisztikája 2010. januárjában 82 lakosról tesz említést. Ezek alapján nehéz lenne megmondani, vajon mennyi a tényleges lakosságszáma a tolnai megyehatár mellett fekvő zsákfalunak.
A kormányhivatal által lapunknak küldött statisztikában Ádándon például 2199-en éltek az idén januárban, a gadácsi polgármester által hivatkozott adatsorban pedig 2221 a Siófok melletti település lakosságszáma. Nálunk Kaposvár mellett 67 686 lakos szerepel, a szintén 2012. januári másik statisztikában 66 478, azaz 1208 a különbség.



– Az aktuális települési statisztikai adatokat a Somogy megyei települések a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által kiadott számok alapján, a Somogy Megyei Kormányhivatal honlapjáról tölthetik le – tájékoztatott a kormányhivatal, hogyan is fordulhat elő kétféle adatsor. – A Központi Statisztikai Hivatal adatai ettől eltérőek lehetnek, a KSH átfutási idejétől függően.

Már csak az a kérdés, honnan lehet pontosan tudni, mennyien is élnek egy adott településen. Talán a hamarosan nyilvánosságra kerülő népszámlálási adatok egységesítik a statisztikákat...

Ádándtól Zselicszentpálig végigböngészve kiderült, hogy egyetlen adat sem azonos bennük. Vas András Adatsorok, mindkettő idén januárról... -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!