Közélet

2012.11.03. 18:01

„Nincs az jel a tévéképernyőn, ami ezt elviselné”

Előre eltervelten, különösen kegyetlenséggel ölhették meg azt a 11 éves felsőmocsoládi gyermeket, akinek eltűnését hétfőn jelentették. A kést és ásót is használhattak az elkövetők, a holttest Toponár-Fészerlak közelében került elő. A részleges beismerő vallomások alapján a nevelőanya mellett két hajléktalan férfit gyanúsítanak a bestiális gyilkosággal.

Harsányi Miklós

A rendőrség lezárta szombaton délelőtt a Fészerlakra vezető utat, csak az ott lakókat engedték be. – Erre járhattak a rendőrök – mutatott szombaton délelőtt egy szemlátomást frissen ásott gödörre egy helyi asszony, aki kérte ne írjuk le nevét. – Azt hittem, hogy a kutyákat sétáltatják errefelé, álmomba se gondoltam volna, hogy a Bence miatt jöttek a környékünkre.

A rendőrök percről percre, méterről méterre végeztek az aprólékos kutatómunkát, több mint félszázan kapcsolódtak közvetlenül az ügybe, hangsúlyozta szombat délután rendkívüli sajtótájékoztatóján Piros Attila dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány. Kifejtette: minden olyan jelzést, bejelentést megvizsgáltak, amely támpontot adhat a gyermek eltűnésével kapcsolatban. A gyermek családi állapotát, kapcsolatrendszerét vizsgálták, megnézték azokat a helyszíneket, ahol feltűnhetett volna. A családtól és a bejelentést tevő nevelőanyától remélték a legtöbb információt a nyomozók. Többször is kihallgatták, eközben számos ponton ellentmondást találtak; gyanússá vált az is, hogy amíg a nevelőanya a gyermeket kereste, addig ismeretlenek a kulcsával együtt ellopták az autóját.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nincs az a jel - sajtótájékoztatót tart a megyei főkapitány
[/caption]

–  A vallomások óráról órára változtak – emelte ki Piros Attila. – A gyanúnk nagyjából a 48. órában bizonyossá vált, hogy a gyermek bűncselekmény áldozatává vált.
A magyar kriminalisztika teljes tárházát bevetette a hatóság, így speciálisan felkészítet nyomkövető kutyák is segítették a nyomozást. A bejelentő kapcsolatait is megvizsgálták, ekkor került a rendőrség látóterébe egy kaposvári hajléktalan: nála találták meg az "ellopott" járművet. Újabb és újabb jelzéseket kaptak a rendőrök. Először a Sántos közeli erdőségben tartottak kutatást, több hektárnyi területet fésültek át. Értékelhető információkat kaptak a környékbeliektől is, a rendőrök próbálták kideríteni, hogy pontosan milyen körülmények között történhetett a bűncselekmény. Az erdő mélyén nemcsak a megásott sírt, hanem vér- szövetmaradványokat is találtak, ám a holttest nem került elő. Ezzel együtt folytatódtak a kihallgatások, s a nyomozást tovább zajlott. Mint arról elsőként beszámoltunk: a 11 éves kisfiú holttestét szombaton Toponár térségében találták meg egy elhagyatott területen.
Ásó és kés: részben ezt használhatták az elkövetők, ám számos kérdésre, így a pontos indítékra még nem adott választ a rendőrség. A bűncselekmény elkövetésével három személyt – egy 47 éves kaposvár nőt, egy 57-, illetve 41 éves hajléktalan férfit – gyanúsítanak, mindhárman jelenleg bűnügyi őrizetben vannak.

– Ez számomra felfoghatatlan – nyilatkozta a Sonline.hu-nak Fellainé Császár Mónika még szombaton délelőtt Fészerlakon. – Minden szülőnek, gyermeknek ez érthetetlen és felfoghatatlan szörnyűség. Remélem, hogy méltó büntetésüket elnyerik majd a tettesek.
A dandártábornok szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nem bővül, a bűncselekményben elkövetett szerepek még tisztázása várnak, a vizsgálat tovább folyik. Szakértői véleményeket már kaptak, s várhatóan igazságügyi elmeorvosi szakértőt is kirendelnek majd az ügyben.  A rendőrség az ügyészség felé a gyanúsítottak előzetes letartóztatását kezdeményezi. A dandártábornok kegyeleti okok miatt nem nyilatkozott a tragédia részleteiről, ám jelezte: később a nyomozás lezárultával részletesen ismertetik a bűncselekmény felderítését, de akkor is kerüli majd az elkövetés egyes részleteit.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megtört család: nevelőapa és lánya, Bence féltestvérével különösen jó viszonyt ápolt
[/caption]

– Nincs az jel a tévéképernyőn, ami ezt elviselné – fogalmazott a dandártábornok. Az újságírói kérdések kapcsán jelezte: a rendőrség célja, hogy az igazságszolgáltatás előtt feleljenek ezek az emberek, s ne tudjanak felkészülni azokra az információkra, amelyet a hatóság tud.
– Az elmúlt néhány napban folyamatosan azt érzékeltük, hogy az elkövetők menekülnek, valótlan információkat mondanak, tévútra próbálnak minket terelni, és időbe telt, mire ezeket a hitelt érdemlően tudtuk bizonyítani, hogy valótlanok ezek az állítások – hangoztatta a megyei rendőr-főkapitány, aki azt kérte: további adatokra és kérdésekre - az ügyre való tekintettel- nem nagyon áll módjában válaszolni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szombaton Fészerlak közelében került előBence holtteste
[/caption]

– Nem lehet szavakba foglalni, amit most érzek – nyilatkozta szerkesztőségünknek Gyöngyi Sándor, a 11 éves meggyilkolt kisfiú kirendelt gyámja. – Most már nem abban a világban élek, amiben még öt nappal ezelőtt voltam... Gyöngyi Sándor három évvel ezelőtt Bencével motoros bemutatót tartott egy taszári gyorsulási verseny apropóján egy kaposvári parkolóháznál. Az akkor hét esztendős fiúcska nevelőapjával együtt lépett a nézők elé, s láthatóan nem rettent meg semmitől. Akkor még nem ismerhette nevelőanyját…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!