Közélet

2013.04.15. 15:59

Kormányhivatal kontra Siófok: a nyúl viszi a vadászpuskát?

Siófok március 28-án kapta meg a kormányhivatal levelét, melyben április 2-i válaszadási határidőt szabtak meg. Csakhogy a húsvét miatt a kettő között egyetlen munkanap volt.

Fónai Imre

Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát! Gruber Attila tanácsnok (a térség fideszes országgyűlési képviselője) mondta ez a siófoki képviselő-testület ülésén azzal kapcsolatban, hogy a megyei kormányhivatal négyoldalas levelet írt a városnak a hulladékgazdálkodási rendelet módosításával kapcsolatban. Ráadásul nem is a levélben foglalt észrevételek miatt „akadt ki” a képviselő, hanem az abban közölt határidő háborította föl. Ahogyan ugyanis Pavlek Tünde jegyző tájékoztatta a testületet: a város március 28-án kapta meg a kormányhivatal levelét (ami szerinte nem törvényességi észrevételeket tartalmaz, hanem csak javaslatokat), melyben április 2-i válaszadási határidőt szabtak meg. Csakhogy a húsvéti ünnepek miatt a kettő között egyetlen munkanap volt, március 29-e.

– Azért az mégse járja, hogy a kormányhivatal így értelmezze a gyors ügyintézést – így Gruber Attila. – Ésszerű határidő betartásával a városháza nyilván most is válaszolni fog, az önkormányzat és a testület is mindig jó szándékkal volt az együttműködés iránt, ezért aztán el kellene kerülni, hogy akár a gondolata is felmerülhessen annak, hogy a kormányhivatal esetleg packázik velünk.

Pavlek Tünde jegyző azzal együtt, hogy kíváncsi lett volna rá, a kormányhivatal törvényességi felügyeletét ellátó szervnek mi a véleménye egy ilyen határidőről, egyetértett Gruber Attila ésszerű határidőt szorgalmazó felvetésével és azt hangsúlyozta: a siófoki hivatal gyorsan, és magas színvonalon dolgozik. – Ám ha erre kellő időt nem biztosítanak, akkor csak azt lehet mondani: hamar munka ritkán jó – tette hozzá a jegyző. – Nehéz úgy dolgozni, ha hivatalunk nem kap kellő támogatást a törvényességi felügyeletet ellátó szervek részéről.

Amint megírtuk, már a korábbi siófoki képviselő-testületi ülésen is felmerült, hogy a sajtóban ugyan már olvasott a városvezetés a megyei kormányhivatalnak a hulladékrendelet-módosítással kapcsolatos törvényességi aggályairól, ám a város erről nem kapott hivatalos, írásos értesítést. Ez érkezett meg feltehetően most, bár a levél tartalmáról a városháza sem árult el többet, s a megyei kormányhivatal sem, mely az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt, türelmet kért.

A kormányhivatal és Siófok „szemétcsatája” nem új keletű, amikor a siófoki székhellyel létrejött önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás megalakulásának törvényességét kifogásolta több ponton a hivatal, Balázs Árpád siófoki polgármester egyebek között azt mondta: „A kormányhivatal vezetésében olyan személyi összefonódások vannak, ami álláspontunk szerint nem teszi lehetővé a tárgyilagos elbírálást velünk szemben... Egy erős önkormányzati társulás jönne létre a somi lerakó fejlesztése révén az ország egyik legkorszerűbb, a díjakat jelentősen csökkentő válogatóműjével, s ez a jelek szerint nem érdeke a kormányhivatalnak vagy támogatottjainak.” A kormányhivatal akkor cáfolta, hogy elfogult lenne.



E közben átalakul a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt., mivel az új törvény értelmében jelenlegi formájában nem alkalmas a lakossági hulladékelszállítás végzésére. Januártól ugyanis lakossági hulladékszállítást csak többségi állami, vagy hazai önkormányzati tulajdonú, nonprofit szervezet végezhet. A zrt. legutóbbi közgyűlésén emiatt az a döntés született, hogy a társaság átalakul és létrejön az AVE Balaton Zrt., valamint a Zöldfok Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató  Kft. A lakossági hulladékszállítást utóbbi cég végzi majd, s ahogyan a siófoki testületi ülésen elhangzott: várhatóan Siófok és más csatalakozó önkormányzatok kerülnek a cégben többségi tulajdonba. Érdekes fejlemény: éppen az új törvény miatt egyebek között az AVE Zöldfok Zrt. többségi tulajdonosa is, az osztrák AVE azért lobbizik a bécsi kormánynál, hogy kezdeményezzen uniós kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!