Közélet

2013.05.31. 15:31

Tízmilliós túlórapénzükért perelik a KLIK-et a bajomi tanárok

Csaknem húsz nagybajomi pedagógus adott be keresetet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ellen elmaradt túlóra- és helyettesítési pótlékai miatt. Erről a pénteki pedagógusnapi ünnepség után adott tájékoztatást magát megnevezni nem kívánó forrásunk. A tanárok a 2010-2012 közötti időszakra, tehát még az önkormányzati fenntartásra vonatkozóan összesen 11-12 millió forintos követelést vittek munkaügyi bíróságra.

Balassa Tamás

A KLIK időközben a 2010-es elmaradást megelőlegezte (úgy tudjuk, a megjáró kamatok nélkül), az összeget később megkapta az önkormányzattól. Így a volt fenntartó és az állam lényegében elismerte, hogy a követelés helytálló. Ennek fényében furcsa, hogy egy közjegyzői fizetési meghagyásra korábban azt a választ adta a KLIK, hogy nem ismeri el a tartozást; ezért kellett peresíteni az eljárást. Ezek júniusban kezdődnek. Forrásunk egyébként Czeferner Józsefné ünnepi szavai után hívta szerkesztőségünket, miután azt hallotta: a polgármester nehezen tudna olyan munkahelyre bemenni dolgozni, amelyet perbe hívott. A pedagógusközösség ezt a gondolatot nem élte meg jól. A polgármestert egyelőre nem értük utol. Nagybajom egyébként jelentős adósságot görgetett a múlt évig végéig, ezt a PPP-csarnok évi 60 milliós terhet jelentőtörlesztési kötelezettsége okozta.Stickel Péter kaposvári tankerületi igazgató megnyugtató választ adott kérdésünkre pénteken. Elmondta: jelentős problémahalmazt örököltek, különösen a forráshiányos kistelepüléseken maradtak kifizetetlen adósságok. Mindezekért a KLIK felelősségteljesen helyt kíván állni, jelentette ki az igazgató. Hozzátéve, nem várható, hogy több év rendezetlen számláit egy csapásra képesek felszámolni. Peren kívül megegyeztek kadarkúti járandóságokról, nemrég a nagybajomi követelés egy részének a kifizetésében is közreműködtek. Az idei túlóra- és helyettesítési pótlékokat kifizették, ezt a nagybajomiak is megkapták: december ez még nem „járt” nekik, januártól igen. Stickel Péter azt is elmondta: a KLIK-nek meg kell vizsgálniuk, miként juthat hozzá a az önhibáján kívül felhalmozódott és  rajta „behajtott” összegekhez. Elképzelhető az is, hogy ezeket az önkormányzatoktól kérik, vagy követelik perben.

A nagybajomi pedagógusok, és sokan járnak hasonló cipőben, sérelmezik azt is, hogy azért nem kapnak cafetériát, mert nekik ezt a korábbi fenntartó sem tudta biztosítani. Ez igazságtalan, mondják. A KLIK néhány napja erről azt közölte: kifizeti az állami fenntartásba vételt megelőzően megállapított béren kívüli juttatások időarányos részét, ott, ahol tavaly is volt ilyen, hogy a fenntartóváltás senkinek ne eredményezzen jövedelemcsökkenést. Aki „kevesebbet keresett”, az most semmit nem kap: sajnos ez is következik döntésből, mondják a tanárok. A jövedelemcsökkenés tényéről egyébként sok-sok információ érkezik szerkesztőségünkbe, de az érintettek általában inkább nyelnek, mint hogy a nyilvánosságot válasszák.

Ezek is érdekelhetik