Közélet

2013.08.27. 08:00

Választás előtt az ellenzék: forog a kerületek körül a világ

A két nagy demokratikus ellenzéki erő tárgyalásai a korábbi pepecselés helyett úgy kapcsoltak magasabb fokozatba, hogy amire a helyi támogatók elgondolkodhatnának Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon egy-egy javaslatán, nincs is miről beszélni. Pedig volna, nem annyira a helyosztókról, mint inkább a kormányzásról, mondják forrásaink megyeszerte.

Balassa Tamás

Somogyban két egyéni választókerületben, a 2. számú barcsiban és a 3. számú marcaliban indíthatott volna képviselőjelöltet az Együtt-PM ellenzéki pártszövetség az MSZP-vel folytatott tárgyalások egy korábbi állása alapján. Erről is beszélt Mesterházy Attila pártelnök múlt heti sajtótájékoztatóján. A még képlékeny, mégis erősen megállapodásközeli alkut kedden hagyhatta volna jóvá a szocialisták somogyi elnöksége.

Az MSZP javaslata a legutóbbi állás szerint azonban vélhetően lekerül a napirendről, tudtuk meg.
Információink szerint a szocialista párt szeretné a megállapodást az Együtt-PM-mel. A partner kérését is figyelembe véve Somogyban két választókerületi indulást is átadnának Bajnai Gordonéknak. Pedig mindkét körzetben sokat dolgoztak a felelősök. Akik, hasonlóan a Fidesz „elnöki rendszeréhez”, általában jó eséllyel pályázhatnak a képviselőjelölt-jelölti pozícióért. Ám amíg ez a kormányzó pártszövetségnél majdnem biztosra vehető, addig náluk az összefogásra törekvés miatt szinte bizonyos, hogy nem minden felelősből lesz jelölt. Ha a tárgyalások az Együtt-PM-mel meghiúsulnának, további pártokkal tárgyalna az MSZP.

Pintér Lóránd, az Együtt-PM szövetség kaposvári 1. számú választókerületének a szervezője elmondta: hatékonyabb, de elsősorban is gyorsabb döntést szeretne annál, mint amit a 106 egyéni körzetre kiterjedő előválasztás ígérne. Azt idő- és energiarablónak, s fölöslegesnek tartaná. A pártszövetséghez a Polgári Szabadság Platform (PSZP) színeiben nyáron csatlakozott politikus a további somogyi választókerületek, különösképp a 2-es és a 3-as szervezőiről felhatalmazás híján nem nyilatkozhatott, de annyit elmondott, folynak a kiválasztás előkészületei.

A 35 „átadott” körzet listája alapján Kaposváron és Siófokon indult volna (vagy indulhatna?) MSZP-s jelölt, a két listás képviselő, s egyben választókerületi felelős. Lamperth Mónika a megyeszékhelyen Gelencsér Attila (Fidesz-MPSZ) képviselőtársával, választókerületi és megyei közgyűlési elnökkel kerülne szorítóba. Harangozó Gábor a Nyár fővárosában egy „új versenyzővel”, a balatonlellei Witzmann Mihály megyei alelnökkel, egy hónapja útügyi biztossal mérkőzhetne. A kaposvári kerületben egyébként szóba került korábban Pintér Attila városi elnök és képviselő neve is lehetséges jelöltként, aki a pártelnök koncepciójába a hírek szerint jobban illett volna; a párt berkein belül maradt rivalizálás azonban a rutinos képviselőnő mellett dőlt el.

A 2. egyéni barcsi választókerületben a nagyatádi Csendesné Murányi Ibolya, a megyei nőtagozat elnöke a szocialisták felelőse. Neki a háttérbe húzódás maradna a megállapodás esetén. A kormánypártok választókerületi elnöke, a leendő jelölt a KDNP-es Szászfalvi László parlamenti képviselő, volt államtitkár, ma miniszteri biztos. A 3. marcali egyéni kerületben Móring József Attila (KDNP) somogyvári polgármester, képviselő a kormánypártok választókerületi elnöke, akivel egy MSZP-s tandem egyik tagja küzdhetne meg. Vagy Horváth Zoltán pedagógus, a választókerület felelőse, aki Suchman Tamás egykori miniszter és képviselő lemondása után kapott bizalmat a városi pártelnöki pozícióban a nyáron, vagy Harján Dávid kaposvári alelnök, volt önkormányzati képviselő, ma külsős bizottsági tag lehetne jelölt.



Mesterházy Attila pénteki álláspontja szerint már a múlt, Bajnai Gordon hétfői reménye szerint még nem a 35-ös megegyezés – mindez rövidesen kiderül. Addig is a Gyurcsány Ferenc (DK) elnök véleménye szerint lefutott egyeztetések után akár készülhet Kolber István volt tárca nélküli miniszter, DK-s képviselő is, aki hírek szerint a Marcali kerületben mérkőzne meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!