Közélet

2013.12.02. 16:02

Ha veszítünk, ma németül beszélünk

A fennmaradás volt a tét, ha nem nyerjük meg, ma németül beszélnénk – mondta Cey-Bert Róbert Gyula a siófoki könyvtárban a 907. évi pozsonyi csatáról. Legújabb történelmi regénye „a magyarság legnagyobb győzelméről” szól.

Fónai Imre

Atilla, most a pozsonyi csata, s következik Koppány – trilógiájának második kötete jelent meg a somogyi író-kutató-tanárembernek, de „kezd már összeállni” a Koppány-fejezet is. – Véres csatából kevés akad, a nagy háborúk szellemi, lelki szinten folynak – így Cey-Bert Róbert Gyula. – Ma globalizációs háború, kereskedelmi térfoglalás zajlik. Országunk egy részét már sikerült lelkileg meghódítani, de maradt még egy erős mag. A Koppány-regény azért lesz nagy kihívás, mert úgy kell ábrázolnom az ellentétét Istvánnal, hogy az nemzeterősítő legyen. Amikor külföldi bolyongásaim után hazajöttem, volt egy álmom. Az Alföldről lovagolok Budapest felé és a hegy tetején nem ruszki szabadságszobrot látok, hanem Istvánt és Koppányt, amint kezet fog egymással. Az lett volna jó, ha már abban az időben kezet fog a nyugati kereszténység a magyar hagyományokkal. De persze sose késő...

Az egyebek között Svájcot, Franciaországot, Hongkongot, a burmai őserdőket és a kazah pusztákat is megjárt író úgy látja: két lelkiség között feszült az ellentét; egy toleránsabb-elfogadó és egy keményebb-kirekesztőbb nézet között. – A keleti gondolkodást ma is, azóta is a harmóniára törekvés jellemzi, a nyugati kirekesztő. A magyarok mindig a harmónia népei közé tartoztak. Ezt a belső harmóniánkat kell megőrizni, akkor maradunk meg. És a nemzettudatot erősíteni, mert akinek ez nincs, az eltűnik. A japánok megőrizték modernségük mellett az ősvallás, a sintó hagyományait is, ugyanígy tettek a kínaiak is. Ők biztosan megmaradnak.



Beszélünk-e a továbbiakban is magyarul, ez volt a tétje Cey-Bert Róbert Gyula szerint a 907. évi pozsonyi csatának, mely előtt Lajos frank király azt a jelszót adta ki: elpusztítani a magyart! Háromszoros túlerőben volt az ellen, jöttek a Duna két oldalán, jöttek uszályokkal, mégis sikerült győzni és visszaállítani a régi határt az Ober Enns folyó mentén (innen az Óperencia szavunk), a mai Ausztria területén, Linz közelében. A huszonkilencedik könyvét megíró szerző megjegyezte: történelmünk során először sorolta magyar miniszterelnök (Orbán Viktor október 23-án) a három legjelentősebb győzelmünk közé a pozsonyi csatát és ez jó jel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!