Közélet

2013.12.11. 18:54

Húszmilliárdos csomag: a gyed extra, de állás is kell hozzá

Kizárta egymást eddig a családtámogatási juttatás – gyed, gyes – és a munkavállalás, januártól ez megváltozik. A gyermek egy éves kora után az édesanyák dolgozhatnak, és jogosultak maradnak a gyesre és a gyedre is, a gyermek két-, illetve három éves koráig. A gyed extraként minap elfogadott jogszabálycsomag kritikusai szerint a kisgyerekes nők munkaerő-piaci visszatérésének esélyeit kell növelni. Vagyis gazdaság és munkahely nélkül nem sokat ér a felvetés.

Balassa Tamás

Jogosnak nevezte a gyed extra csomag elfogadását a munkaadókat képviselő VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) somogyi elnöke. Daxner Gábor szerint fontos, hogy a kismamák mihamarabb visszatérjenek a termelésbe. Azt, hogy ezt milyen sikerrel tehetik, tette hozzá, a jövő dönti el.
– Munkahelyek kellenek, ahol vissza tudják fogadni, vagy egyáltalán: ahol foglalkoztatni tudják a kisgyermekeseket – mondta Daxner Gábor. – A magyar gazdaságban érezhetően megmozdult valami, persze szó nincs szárnyalásról, de a jelek látszanak: több az állami megrendelés, a beruházások értéke növekszik.

Somogy egyik legnagyobb foglalkoztatójaként a Videoton-Elektroplastnál megvan a fogadókészség a nők foglalkoztatására. Gerber András ügyvezető igazgató elmondta: aki vissza akart térni hozzájuk, eddig is lehetősége volt rá. Olykor előfordult, hogy a kismama más munkahelyet talált.
– A hölgyek pártján vagyunk, segítjük a foglalkoztatásukat, semmi előítélet nem akadályoz bennünket ebben – mondta Gerber András, aki Kaposváron mintegy ezer, Marcaliban kétszáz alkalmazott munkáltatója.
A Videoton ügyvezetője újabb fontos szempontot tárt föl ezzel: a munkaerő-kínálat túlsúlya sok esetben nem a dolgozóknak kedvez, egy meghirdetett kapósabb-nívósabb álláshelyre óriási lehet a túljelentkezés. Így a fiatal hölgyek értelemszerűen hátrányt szenvednek, titkolják a gyermekvállalási tervüket, amit eredményesen aligha tehetnek meg, hiszen 30 éves kor környékén már mindenképpen időszerű a családalapítás.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos esetben foglal állást a nők munkaerő-piaci alkalmazásának visszásságai, illetve konkrét jogsértések gyanúja miatt. Egy kérelmező az idén azzal fordult a hatósághoz, hogy amikor a munkáltatója tudomást szerzett a várandósságáról, azonnali hatállyal, próbaidő alatt szüntette meg a munkaviszonyát. A felek itt megegyeztek, és a munkáltató vállalta sérelmek kompenzálását. A nők ugyanazért a munkáért gyakran kevesebbet keresnek. Az idei jellemző esetek között ilyet is olvastunk: a hatóság egymilliós bírságot szabott ki emiatt egy cégre. Egy egyetemen a vezetői kinevezését vonták vissza egy nőtől szülési szabadsága, anyasága miatt. A hatóság szerint az intézmény közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg, amivel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Mindkét ügyben tart a bírósági felülvizsgálat.

A gyermeket nevelő nők foglalkoztatása egyebek miatt sem egyszerű. Csökkent az óvodáztatási támogatás értéke, nincs elég óvodai és bölcsődei férőhely, és az új munka törvénykönyve sem erősítette az anyák munkajogi védelmét. Márpedig a munka és a gyermeknevelés összeegyeztetéséhez kiterjedt és sokféle gyermekintézményre van szükség minden településen.

– Kizárt, hogy az én diplomámmal a betanított és szakmunkában erős Kaposváron elhelyezkedjek – mondta minderre egy három gyermeket tervező, és kettőnél járó városkörnyéki kismama. – De ez nem a város hibája, én nem vagyok elég mobil: szép a környék, és még szebb lesz a nagy család! Mire teljes fészekalja felnő, talán a magyar gazdaság is felnő hozzájuk...

Akár 20-25 ezer édesanyát is munkához segíthet a program

A gyermekvállalást és a gyermeknevelést egyszerre kívánja támogatni a kormány a Parlamentben minap elfogadott gyed extra-csomaggal, ami áttörést hozhat a nők foglalkoztatásában is – ezt mondta szerdai kaposvári sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.
– A 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai-kormányok a családok ellen dolgoztak, a nők hátrányt szenvedtek a munkaerőpiacon – mondta a képviselő, hozzátéve, szerinte ha a bukott baloldalon múlna, a döntéseik újra fájnának.
A családi adókedvezményeket és a 3 gyermek éves koráig járó gyest említette eredményként, és hozzátette, januártól a kiskeresetű családok adója tovább csökken a járulékokra kiterjesztés lehetőségével.

Mindemellett a munkahelyvédelmi akciótervvel is segíteni igyekszik a kabinet a nők foglalkoztatását, tavaly 30 ezer kisgyermekes kapott ily módon több lehetőséget. A háromnál több gyermeket nevelők szociális adóját három évig 100 százalékban, két évig felerészben támogatja a döntés, így ösztönözve a munkaadókat.
Juhász Tibor kormánymegbízott kiemelte: Somogyban 2011-ről 2012-re nőtt a gyermekvállalási kedv (2513 és 2559 születés volt megyében, ahol 2010-ben 321 ezren éltek, s ez mára 318 ezerre csökkent. Tavaly gyedet 1458-an, gyest 5429-en vettek igénybe, míg tgyás-ban (terhességi-gyermekágyi segély) 463-an részesültek.

Kérdésünkre elhangzott: mintegy 20 milliárdos kiadás szerepel a gyed extra-csomagra a jövő évi költségvetésben, ami Gelencsér Attila a családok költségvetésének nevezett. A 60-80 ezer gyermeknevelési támogatást igénybe vevő nő mintegy 30 százalékát viheti vissza a munka világába a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!