Közélet

2014.01.05. 08:02

Egyre többen méhészkednek Somogyban

Somogyban közel 1300 méhészt tartanak számon, s ha az utóbbi időszakban megfigyelt trend marad, az idén akár 10-15 százalékkal nőhet a számuk.

Harsányi Miklós

Bíró Márton, a Magyar Mézút Egyesület korábbi elnöke szerint egyre többen megélhetési forrásként, illetve fontos kiegészítő jövedelemszerző lehetőségként tekintenek a méhészkedésre. Ez különösen a gazdaságilag elmaradott, magas munkanélküliség sújtotta településeken jelenthet többletbevételt.
– Persze ez nem olyan szakma, amit egyik pillanatról a másikra kitanul az ember – fejtette ki. – A szaktudáson kívül fontos a tapasztalat, az önképzés és a szorgalom.Bíró Márton szerint az idén nem lehet jelentős mézdrágulásra számítani, ám ha a tavalyi szélsőséges tavaszi időjárás megismétlődik és az állomány fejlődése lelassul, s emiatt a tervezettnél kevesebb mézet állítanak elő megyénkben, az felülírhatja a várakozásokat, s árnövekedéshez vezethet. A kaposvári vásárban mindenesetre jelenleg egy kiló akácméz 1700-2000 forintba kerül, a repce kilója 1300-1400 forint, a hársért nagyjából 1700 forintot kérnek. A szerencsésebbek az utóbbi időben külföldre is szállíthattak: kiemelt célpont Olaszország és Franciaország.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik