Közélet

2014.01.23. 14:21

Közel 3 és félezer somogyi vett az Erzsébet-programban

Két esztendeje indult útjára az Erzsébet-program (EP), mely a hátrányos helyzetűek üdültetését teszi lehetővé.

Vas András

– Eddig több mint negyedmillióan, köztük százezer gyerek nyaralhatott a programnak köszönhetően – mondta az EP országos tájékoztató körútjának csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján Nagy Anna, a program szóvivője. – A személyenként átlagosan több mint kilencven százalékkal támogatott EP legfiatalabb résztvevője egy négyhetes kisbaba, a legidősebbje egy 104 esztendős asszony volt.Az idei évben az első esztendőhöz képest kétszer több, 62 pályázati lehetőség várja az érdeklődőket: a négy szociális program a nyugdíjasok, nagycsaládosok és fogyatékkal élők üdülését teszi lehetővé – a szépkorúak 15 ezres fürdőpályázata és a 19 ezres üdültetési program már be is telt –, emellett 58 gyermekeknek szóló pályázatot írtak ki a programban dolgozó szakemberek.

– Három és félmilliárd forint áll a rendelkezésre 2014-ben – folytatta Nagy Anna, a gyermeküdültetésnél 2000, a szociálisnál 5000 forint a legmagasabb önrész.
A gyermekeknek kiírt táborok közül az idén újdonságnak számít majd a szörf-, a horgász- és a röplabdatábor, valamint fél tucat sporttábort szerveznek fogyatékkal élők számára. A szociális programokra február 28-ig, a gyermeküdültetésekre március 20-ig, illetve a férőhelyek beteltéig lehet jelentkezni.

– Somogy a fonyódligeti gyermektáborral a legnagyobb üdülési helyet biztosította a program számára – mondta Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint az EP óriási lehetőség azoknak a hátrányos helyzetűeknek, akik korábbi években nem tehették meg, hogy üdüljenek.
Juhász Tibor megyei kormánymegbízott hozzátette: a megye aprófalvas szerkezete miatt sokan nem értesülnek időben a lehetőségekről, nekik nyújtanak segítséget a kormányhivatal ügysegély-szolgálatának munkatársai, akik nemcsak tájékoztatják a falvakban élőket, de segítenek nekik a jelentkezésben is, s így remélhetőleg a tavaly közel három és félezer megyebelinél – 1600-an a szociális, 1800-an a gyermekprogramokban vehettek részt – többen csatlakozhatnak az EP-hez.

Ezek is érdekelhetik