Közélet

2014.01.28. 16:00

Kúrtaxa: többet akarnak, de olcsóbban Balatonföldváron

Tavaly 57 millió forintnyi idegenforgalmi adóbevétel folyt be a földvári kasszába, az emelése miatt nagyjából ennyivel is számoltak.

Fónai Imre

Hatékonyabbá tennék a kúrtaxabeszedést Balatonföldváron – hangzott el a város képviselő-testületének legutóbbi ülésén. Tavaly 57 millió forintnyi idegenforgalmi adóbevétel folyt be a földvári kasszába, az adótétel emelése miatt nagyjából ennyivel is számoltak. – Azt is meg kell nézni, mekkora a ráfordítás ennek érdekében – mondta Holovits Huba polgármester. – S ez bizony tízmilliós nagyságrend. Azt szeretnénk, ha olcsóbban lehetne esetleg még több kúrtaxához jutnunk, mert a bevételt turisztikai célú fejlesztésekre fordítanánk (mint ismert, az állam minden beszedett kúrtaxaforinthoz másfelet tesz hozzá – a szerző).A városvezetés egyeztetésbe kezdett ez ügyben a kistérségi turisztikai egyesülettel, s a balatonföldvári polgármester szerint „körvonalazódik már a megoldás“. Fekete Tamás, a TDM-szervezet alelnöke, önkormányzati képviselő szerint is túlzottan magas az adóbeszedés költsége, és úgy látja, hogy a környező településekkel összehasonlítva „vannak még tartalékok e téren Balatonföldvárban.”
Az adóbehajtás hatékonyabbá tételéről egyelőre részleteket nem tudni, a két fél tájékoztatást ígért, amint lezárultak az egyeztetéseik.

Ezek is érdekelhetik