Közélet

2014.04.24. 18:17

Kampány: nyolc somogyi jelölt elszámolt

Somogy 68 nyilvántartásba vett egyéni képviselő-jelöltjéből 27 kötött kincstári kártya megállapodást kampányának egymilliós finanszírozására, négyen mégsem használták az egymilliós keretet, míg csütörtökig nyolc jelölt számolt el a költésével.

Balassa Tamás

Országosan több mint egymilliárd forintról kell számot adni kiadásaival csaknem 1200 jelöltnek. Aki ezt a határidőre nem vagy nem pontosan teszi meg, akár kétmillió forintot is visszakövetelhet tőle az állam, adók módjára behajtva. A két százalékos eredményt el nem érőknek automatikusan vissza kell fizetniük az elköltött összeget.



Mindezt Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke mondta csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján, ahol a költségvetési szervezet aktuális feladatairól számolt be. Elmondta, a kampányfinanszírozásban 597 jelölttel kötöttek egyénileg szerződést, 585-en lemondtak a pártjuk javára az egymilliós keretről, míg 482 nyilvántartásba vett szereplő semmilyen módon nem rendelkezett a lehetőségéről. Az egyéni kincstári kártyás jelöltek 501 millió forintot költöttek, míg a pártjaik javára lemondók után 503 milliós kampányköltés történt. A jelölteknek 15 napjuk van az elszámolásra, míg a kincstár húsz napig vizsgálhatja a bizonylatokat és az összesítőket. Jelenleg az elszámolások begyűjtése folyik.

Tóth Péter, a MÁK kaposvári igazgatója a somogyi adatokat ismertette, majd a sajtótájékoztatón átvette Móring József Attila (Fidesz-KDNP) elszámolását, aki éppen akkor adta le a bizonylatait. A régi-új egyéni választókerületi képviselő a sajtónak elmondta: szerinte az új rendszer kiállta a próbát, a gyakorlatban is megfelelt a vele szemben támasztott elvárásoknak, biztosítva a kampányfinanszírozás átláthatóságát.
A nem kampányszerű feladatai között a családtámogatásokat fizető kincstár mintegy 900 ezer családot érintően juttatja el egyebek között a gyest, a gyedet, a nagycsaládos gázártámogatás és a fogyatékos-ellátásokat a jogosultakhoz. Somogyban tavaly 14,3 milliárd forint értékben fizettek pénzt a különféle jogcímeken, Kaposváron 22 ezer ügyfelet fogadtak. Országosan ugyancsak 900 ezres nagyságrendben végeznek illetményszámfejtést a közszférának, a kormánytisztviselőktől és közfoglalkoztatottakig (Somogyban 28 ezres a létszám, 540 intézményt érintően), ami rendkívül összetett feladat, ennek az informatikai hátterét éppen napjainkban fejlesztik. A 3177 magyar önkormányzat is a kincstáron keresztül kapja meg a különféle jogalapú finanszírozását, a nyári táboroktól a tűzifatámogatáson át a normatív elemekig.

Az adósságkonszolidáció lebonyolításában is szerepet kapott a kincstár, amiről Tóth Péter igazgató elmondta: Somogyban három év alatt 149 önkormányzattól vállalt át az állam 39 milliárd forintnyi hitelfelvételből, kötvénykibocsátásból eredő kötelezettséget. A jól gazdálkodó, el nem adósodott önkormányzatok kompenzációs pályázatán 99 somogyi önkormányzat indult, 94 volt eredményes, és eddig 824 millió forintot kaptak meghatározott fejlesztési célokhoz. A hazánkba érkező uniós források szintén átmennek a MÁK rendszerén.

Az elmúlt évektől az igazgatóságokon is elérhető államkötvények kibocsátásról Dancsó József elnök elmondta: népszerű a Prémium euró-alapú, 2,8 százalékos kamatú magyar államkötvény, és a forint-alapú Bónusz is, melyből az elmúlt alig több mint egy hónap alatt tízmilliárd forintot meghaladó értékben vásároltak kis- és nagybefektetők. Ez négy- és hatéves futamidővel, változó négy-öt százalék körüli hozamot biztosít, ami a betéti kamatok jelen állása szerint népszerű kínálat az értékpapír-piacon, már csak a teljes körű állami garancia miatt is. Somogyban az elmúlt három évben megduplázódott a megtakarításoknak ez a formája, nyolcmilliárd forintot meghaladja az itt értékesített magyar államkötvény állománya, közel 2500 magánszemély birtokolja ezeket az államadósság-kezelésben is meghatározó befektetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!