Közélet

2014.09.04. 06:58

A Balaton harmadik arca - ősszel újra „kinyit” a magyar tenger

Ősszel is kinyit a Balaton: a regionális TDM-szövetség meghirdette a sikeresnek bizonyult tavaszinak a mintájára a Nyitott Balaton akciót az október 17-e és november 2-a közötti időszakra is.

Fónai Imre

Siófokon idén májusban 29 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma tavaly májushoz képest – tudtuk meg Hávris Klaudiától, a siófoki Tourinform vezetőjétől. Mivel a tavaszi Nyitott Balaton kezdeményezés május első felére esett, nyilván ennek is nagy szerepe volt a statisztika javulásában. Akkor több mint négyszáz vállalkozó, szolgáltató csatlakozott a régióba csábításhoz, a TDM-szövetség most is várja a jelentkezéseket. A szervezet tagjai úgy látják: pillanatnyilag a belföldi piacon az őszi Balaton kultúrára és gasztronómiára épülő turisztikai kínálata nem létezik. A vállalkozók szerint a Balaton Régióról kialakult kép ma leginkább azt sugallja, hogy a nyári szezont leszámítva kihalt a térség.„A célunk hosszú távú – írják. – A tavaszi Nyitott Balaton akció stratégiáját követve, legyen a Balaton Régió 3-4 éven belül a belföldi, 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára az a hely, ahol a tó gyönyörű környezetében ősszel is és tavasszal is lehetőség nyílik a kikapcsolódásra. Tegyünk azért, hogy a térségünkbe érkező vendégek az őszi szürkeség helyett a Balaton színes falevelekkel tarkított vidékén sétálva, finom borokat, ételeket, nyitott pincészeteket és könnyed múzeumi programokat találhassanak! Tavasszal már sikerült sok energia-befektetéssel, pluszmunkával megmutatni a magyar tenger második arculatát, október-novemberben kínáljuk fel a harmadikat a magyar utazóközönségnek!”

A balatoni TDM egyebek között azt javasolja, hogy a Nyitott Balaton akcióban résztvevők félpanziós ellátással reggelit és ebédet kínáljanak, ezzel próbálják ösztönözni a vendégek részvételét a „nyitott pincék” programokon. A tagegyesületek transzfert biztosítanak a borospincék és a szállások között kisvonattal, lovas kocsival, vagy más járművel. Nevezetességeket érintő túraútvonalak kialakítását, pecsétgyűjtős pince- és látogatóhely-túrákat szorgalmaznak nyereményekkel. Az éttermekben balatoni alapanyagból készült étkeket kínálnának (az évszakhoz illően tökből halból, vadból, Siófokon például Kálmán Imre kedvenc ételeit főzik majd és elkészítik kedvenc süteményét is, a Napóleon szeletet), a vendéglátóhelyek például élő zenével csatlakozhatnak, mások, akár kocsmák is filmvetítéssel, múzeumok késő esti és gyerekprogramokkal, annak a jegyében: a Balaton ősszel talán szebb, mint bármikor máskor.


Siófok a bűvös egymillió küszöbén

Pontos adatok híján is tudható már, hogy Siófok az első fél évben 7-10 százalékkal növelte a vendégforgalmát, és a főszezon sem alakult rosszul; a vendégéjszakák száma idén átlépheti a bűvös egymilliót – erről Hoffmann Henrik, a Siófoki Fürdőegylet elnöke tájékoztatott. A város több tucatnyi szállodájának forgalma kedvezően alakult, a négycsillagos szállodák például közel teljes kapacitáskihasználtsággal működtek, a part menti szolgáltatók azonban nem ilyen elégedettek, többüknél hozott forgalomcsökkenést a gyakori esős időjárás. – Siófok színes programkínálatának köszönhetően egész nyáron este is volt élet az utcákon, ami nem jellemző más tóparti városokra – jegyezte meg Hoffmann.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!