Közélet

2014.09.19. 16:08

Az elmúlt öt év legjobb forgalma: a hajózás nyara volt az idei

A hajózás nyara volt az idei a Balatonon: húsz százalékkal több utast szállítottak a tavalyinál, az elmúlt öt év legjobb forgalmát produkálták a hajók.

Fónai Imre

Miközben a balatoni strandok üzemeltetői hasonló mértékű visszaesésre panaszkodnak, megvan, hová vándorolt az ott hiányzó bevétel: a Balatoni Hajózási Zrt. kasszájába. A pénteki hajós főszezonzárón (merthogy a menetrendi hajók az utószezonban október 5-éig még közlekednek, sőt, a Nyitott Balaton akcióhoz csatlakozva október második felében újraindulnak) az is kiderült: a menetrendi hajók 15, a sétahajók 32, a kompok nyolc százalékkal több utast szállítottak.

– A stagnálásnak is örülni kell, annak, ha nincs forgalom-visszaesés – ez volt az elmúlt évek szlogenje, különösen a 2013-as szezon hozott szerény adatokat; de lám, igenis lehet előrelepés – kommentálta a kedvező statisztikát Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. – Az, hogy több mint százezer utassal többet szállítottunk mint tavaly, a legoptimistább várakozásainkat is felülmúlja. Kétségtelen, hogy hozzájárult ehhez a szokásosnál változékonyabb időjárás is, vagyis hogy az idő többször kedvezett a kirándulásnak, mint a strandolásnak. De azért én a munkatársaimnak is szeretnék köszönetet mondani; a cégnél végrehajtott változások rugalmasabbá tették a tevékenységünket.

Halmos Gábor szerint a 16,5 százalékos bevételnövekedés azért kiemelésre méltó, mert az idén nem emelték a viteldíjakat. Már most kijelenthető – így a vezérigazgató –, hogy a zrt. gazdálkodása is rendben lesz, túlteljesítik a 2014-es terveket, a tavalyi számokat.
– Pedig gazdálkodásunkat negatívan befolyásolta egy rajtunk kívül álló tényező, a mederhasználati díj, amit közel negyvenmillió forintos nagyságrendben kellett befizetnünk, ez rontja ugyan a társaság eredményét, de így is túlszárnyaljuk a 2013-ast – tette hozzá.



A kompok augusztus végéig 838 ezer utast vittek a Balaton két partja között és 219 ezer járművet, valamint 55 ezer kerékpárt. Csak ez utóbbi 16 százalékos növekedést mutat, vagyis egyre több a bringás turista. A pénteki főszezon-értékelőn hallottuk azt is: a vártnál sikeresebben ,„robbant be” a köztudatba a két új gyorshajó és a vitorláskikötői ágazat is kicsivel jobb bevételt produkált a tavalyinál. S míg az esti programhajókon kevesebb, a gyermekhajókon jóval több volt az utas, a SZÉP-kártya forgalma egyértelmű csökkenést mutat: húsz százalékkal kevesebben fizettek ily módon.

Halmos kiemelte: komplett vízépítő flottát vásároltak az egyik konkurenciától, továbbá nemrég új hajót is vettek, mely a tervek szerint a jövő nyáron állhat forgalomba. A Beatrix vízibuszt, kihasználva, hogy a Sió újra hajózható (a vízeresztés ellenére már 134 centiméter a Balaton vízállása – a szerző), hamarosan vízi úton szállítják a Balatonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!