Közélet

2014.09.14. 16:02

Minden a dióról szólt Lengyeltótiban

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak számító Diófesztivált. Szakmai konferencián osztották meg tapasztalataikat kutatók, termelők a művelődési ház színháztermében, aztán már a gasztronómiáé és kulturális programoké volt a főszerep.

Márton László

– Közepes diótermésre számítanak, ami 1-1,5 tonnás hektáronkénti átlagot jelent – mondta a konferenciát követően a Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvényén gazdálkodó Juglans Hungária Kft. ügyvezetője. Dankó József hozzátette: az esős időjárásnak köszönhetően egyszerre érik a három fő fajta, az Alsószentiváni, a Milotai és a Tiszacsécsi, melyeket amúgy tíz napos éréskülönbség jellemez. Mindegyik fajtánál megindult a szedés, mert hullik, ugyanakkor a rendszeres eső és a sár nagyban nehezíti a betakarítást. Folyamatos a feldolgozás, de a 40–50 százalékos víztartalommar bíró diót 12 százalékosra kell szárítaniuk ahhoz, hogy export minőségű legen, ami jelentős költségnövekedéssel jár. Stabil a tóti dió külföldi piaca, legnagyobb felvásárló Németország, Anglia és Olaszország – jegyzete meg a szakember.Már konferencia alatt megkezdődött zöldség- és gyümölcsételek készítése a művelődési ház udvarán. Aki ellátogatott a rendezvényre az megkóstolhatta a szilvás gombócot és nudlit dióba forgatva, kóstolhatott diós- és káposztás hajtókát is. Üstökben rotyogott a szilvalekvár, de volt, aki szőlőből készített lekvárkülönlegességet. Az önkormányzat a startmunkaprogram keretében működtetett kertészetéből biztosított alapanyagokból számos ételkülönlegesség szerepelt még a kínálatban. Nem maradhatott ki az idén sem a színes kulturális programot felvonultatón rendezvényről a háziasszonyok diós süteményeinek a versenye sem, melyre otthon készített finomságokkal lehetett nevezni.
Kemencében sütötték az új kenyeret a pékek a gazdák összeadott lisztjéből, mely az újborral és tóti dióval együtt került megáldásra a rendezvény keretében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!