Közélet

2014.09.28. 15:26

Törökkoppányé hazánk nyolcadik natúrparkja

Magyarország nyolcadik natúrparkját avatták fel Törökkoppányban. A természeti és kulturális értékeket védő csaknem 400 hektáros terület a Koppány völgye tíz településének összefogása eredményeként nyerte el a címet.

F. I.

– A natúrparkok a természeti és kulturális értékekre építő, azokat fenntartó módon megőrző és hasznosító helyi kezdeményezésekként ismertek Európa számos országában – hangsúlyozta Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár.

A Völgy Hangja közhasznú egyesület projektjétől a fiatalok helyben maradásának ösztönzését, a helyi mikro- és kisvállalkozások megerősítését, a helyi élelmiszertermelést, a biológiai sokféleség megőrzését és az élőhelyek fejlesztését várják. A natúrparkok a kulturális értékek megmentését, az élőhelyek, fajok védelmét, a táj gondozását, a káros környezeti hatások minimalizálását, a természetbarát gazdálkodást, az ökoturizmust és biogazdálkodást, a honos kézműves mesterségek megőrzését szolgálják.Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt. A további hat: a Vértesi, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Bereg, a Gerecse és a Hét Patak Gyöngye Natúrpark.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!