Közélet

2015.03.09. 08:39

Három somogyi orvos a legjobbak között

A somogyi gyógyítók közül két szülész-nőgyógyász, és egy onkológus főorvos jutott el „Év orvosa”-pályázat közönségszavazásos szakaszáig. Az Astellas-díj évről-évre a legnagyszerűbb orvosokat és szakdolgozókat kívánja elismerni.

Szűcs Tibor

Három somogyi orvos is bekerült a március húszig tartó közönségszavazásos döntőjébe, ahol a beteg történetei alapján, kizárólag anonim, de szigorú feltételrendszer mellett lebonyolított internetes szavazás választják ki az "Év orvosait". 2014-es évet átfogó Astellas-díjra beküldött betegtörténeteket egy héttagú zsűri értékelte a napokban, majd kijelölte az idei közönségszavazás résztvevőinek körét. Ez alapján a következő szűk két hétben a somogyi doktorok közül a Kaposváron dolgozó Péterfi István, szülész-nőgyógyász szakorvosra, a Siófokon praktizáló Szabó Imre, szülész-nőgyógyász szakorvosra, illetve az ugyancsak a megyeszékhelyen orvosigazgatóként gyógyító Hadjiev Janaki Sztaniszlavov onkológusra lehet szavazni. Az Astellas-díj honlapján (www.evorvosa.astellasdij.hu) megtalálják a közönségszavazásig eljutott orvosok munkájáról írt jelölő-írásokat is.



Mint ismert, 2010-ben Seffer István sebészorvost jelölték a díjra, tavaly a „legjobb ötbe” került Pécsi Balázs, a Kaposi Mór Oktató Kórház korábbi onkológusa, utódja, a kaposvári onkológiai osztályt vezető Rúzsa Ágnes főorvos 2011-ben lett díjazott rehabilitáció és krónikus ellátás kategóriában.

A díj mint műalkotás

„Az összeillő ellipszoid forma az óvó kezet szimbolizálja az orvos-beteg kapcsolatban. Anyaguk máztalan porcelán. Belül az üveg csillog kontrasztban a matt felülettel. Az üveg, a védendő élet gondolatát fogalmazza meg.” – vall az Astellas-díjat megformáló műalkotásról (2010) készítője Skriba Melinda, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Intézeti Tanszékének egykori hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!