Közélet

2015.03.12. 14:33

Vasútfejlesztés: Simicskát nem, az építőket megtaláltuk

Igaza van Kósa Lajosnak: megnéztük és valóban nem Simicska Lajos építi a dél-balatoni vasutat. Nincs igazuk ellenben azoknak a „jólértesülteknek”, akik azt állítják: levonult az óriásgép a beruházásról, veszélybe került tehát az átadási határidő, belenyúlhat az építkezés a balatoni nyári szezonba.

Fónai Imre

Kósa Lajos Fidesz-alelnök mondta a minap, hogy Simicska Lajos egyetlen közbeszerzési pályázaton sem nyert, legfeljebb olyan cég, amelyik az érdekeltségébe tartozik. Mint történetesen a Közgép Zrt., mely – mint azt már többször megírtuk – az építő konzorcium egyik tagjaként vesz részt a kevés híján harmincmilliárd forintos dél-balatoni vasút-korszerűsítésben. Tavaly, a Lepsény és Szántód közötti munkák indulásakor az hangzott el a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) részéről: a 2015-ös nyári menetrend kezdetére készen lesznek. Ehhez képest a Miniszterelnökség a napokban készített listát az általa kockázatosnak ítélt uniós támogatású beruházásokról, s ezen a dél-balatoni vasútfejlesztés is szerepel. Ezzel együtt az terjedt el a Balaton partján, hogy az építkezés kezdetekor bemutatott óriás gépsor nem véletlenül tűnt el a munkaterületről...„Az említett óriásgép (alépítmény-javító géplánc) a meglévő vasúti pálya átépítését végezte el 2014. őszén Siófok és Szántód-Kőröshegy között – válaszolta lapunk érdeklődésére Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője. – A géplánc Európa-szerte dolgozik előre lekötött program szerint, így a 2014 őszre ütemezett munkák elvégzését követően távozott az országból. 2015. március végén tér vissza a Balaton-partra.”
A NIF illetékese szerint a dél-balatoni vasútfejlesztés az ütemterv szerint halad. „A Siófok és Szántód-Kőröshegy közötti szakaszon a vasúti pálya és a kapcsolódó létesítményei (műtárgyak, víztelenítő árkok, felsővezeték-tartó oszlopok) elkészültek, a második vágány alépítménye elkészült, a felépítmény építése (vasbetonaljak leosztása, hosszúsínek lehúzása, beépítésre előkészítése) folyamatos – így Loppert Dániel. – Zamárdiban az új nyomvonalon vezető útátjáró készültsége előrehaladott állapotban van, ideiglenes forgalomba helyezése rövidesen megtörténik, ezt követően a régi útátjáró bontását a vállalkozó elkezdi. Siófokon a Vitorlás utcai aluljáró szerkezetkész. Rövidesen megkezdődnek a további útátjáró-átépítések, felsővezetéki hosszlánc-építések.”

Nemrég történt meg egyébként az áttörés a siófoki közúti aluljáró két oldala felől. Az egész beruházás kapcsán a NIF kommunikációs vezetője továbbra is tartja, hogy a nyári menetrend kezdetére elkészülnek. „Nincs veszélyben a határidő, nyáron már nem lesz szükség vonatpótló autóbuszok közlekedtetésére, a nyári menetrendváltással elindul a vonatforgalom Lepsény és Szántód-Kőröshegy között, június középén. A siófoki Vitorlás utcai aluljáró forgalomba helyezése szintén júniusra tervezett” – így Loppert.

Kapjon kormánytámogatást a balatoni közösségi közlekedés is!

Se vonattal, se busszal nem lehet körbejárni a Balatont, vízibuszjáratok sem közlekednek a tavon – indokolt a fővárosihoz hasonló mértékű kormányzati hozzájárulást kapnia a balatoni közlekedésnek is a Balatoni Kör szerint. Elképzeléseiket a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetséggel és több régiós szervezettel közösen készítették el. Arra utalnak: az év kilenc hónapjában félmillióan laknak életvitelszerűen a Balatonnál, ezért a tópart egymást érő településeit egységes agglomerációként kellene kezelni, mint a Budapesten kívüli legnagyobb ilyen régiót.

A Balatoni Kör szerint szükséges, hogy a balatoni közösségi közlekedés kimozduljon évtizedes elmaradottságából. A szolgáltatások összehangolása, az utastájékoztatás és a tarifarendszerek egységesítése mind régiós integrációt követel, erre és a források kezelésére a Balaton Fejlesztési Tanács lehetne szerintük alkalmas. Vízibuszjáratok, a tó körüli régiós buszjárat, új Badacsony-Fonyód komp, a kerékpáros túrázás infrastruktúrájának bővítése, s annak elérése, hogy a Balatont végre vonattal is körbe lehessen kerülni – sorolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!