Közélet

2015.12.29. 08:02

Cseppben a tenger – a pálosok sorsa

Egyetlen ember, P. Vezér Ferenc sorsán keresztül mutatja be a Pálos rend 1945 utáni történetének mindennapjait, az ellenálló magyar szerzetesrendek sorsát, a földalatti katakomba katolikus egyház működési mechanizmusait, valamint a Vatikán Kelet-Közép-Európához való viszonyát Bertalan Péter most megjelent könyve. A pálos rend és az állambiztonság küzdelme nem véletlenül viseli a Hálózatok szorításában alcímet.

Jeki G.

– Globális világunkat hatalmas gazdasági, politikai és kommunikációs hálózatok ereje tartja össze és működteti, ezek egyik fontos összetevője a katolikus egyház – mutat rá a könyv írója, a Kaposvári Egyetem egyetemi docense, történész, politológus. – A katakomba egyház elleni fellépés a hatalom részéről gyakran nagyon erőszakos, jogi procedúrának álcázott felszámolási kísérletet takart: a koncepciós perek sorában a pálosok elleni jogi eljárás különleges helyet foglal el.



Bertalan Péter a pálosok történelmét, az egész magyar történelem fontos részének tekinti, könyvében új kutatási módszereket, a társadalmi hálózati modellek bemutatását, valamint a történeti pszichológia módszereit is használja.
– A pálosok szervezete, példamutató gazdálkodása, gazdag kulturális és irodalmi élete egészen a 16. századig sikertörténet – tette hozzá. – Ezután jön a török hódoltság időszaka, amikor a Budára vonuló hódítók számos pálos monostort kifosztottak és felégettek, rengeteg szerzetest megöltek vagy megsebesítettek.

Néhány évtized alatt a pálos kolostorok elnéptelenedtek, csak a 17. század első felében települtek vissza Magyarországra. Az újjászervezett rend egyetlen század alatt innovativitásának, szorgalmának, szociális érzékenységének köszönhetően nagy elismerést vívott ki magának. A felvilágosult abszolutizmus a legtöbb szerzetesrend tevékenységét, nem ítélte hasznosnak, így politikai okokból működésüket felfüggesztette. A hamvaiból ismét újjáéledt rend azonban az 1950-es években újabb megpróbáltatásokat élt át. Nem csak elrendelték a feloszlatását, a kommunista hatalom megpróbálta tagjait megtörni, perbe fogni.

– A könyvben a mártírhalált halt Vezér Ferenc magasztos alakján, életútján keresztül ismerheti meg az olvasó a Horthy-korszakban működő, szerzetesrendek komplex hálózatát, a mártír szerzetesek sorsát és a „puszták népének” jellemét – húzta alá a szerző. – A mű újdonsága, hogy a jogi folyamat teljes szintéziseként mind a nyomozati szak, mind a vádemelés, az ítélethirdetés és a rehabilitáció is megtalálható benne.

Vezér Ferenc pálos rendi szerzetest 1951-ben koholt vádak alapján letartóztatták, ügyét a Grősz József kalocsai érsek elleni perhez csatolták, megkínozták, végül halára ítélték és kivégezték. A pálos rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rend, központja ma Pécsett található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!