Közélet

2015.12.03. 07:39

KVGY: Üzleti Etikai Díj is jelzi a sikert

Promóció Üzleti etikai díjat nyert a Kaposvári Villamossági Gyár. Az elismerést nagyszabású gála keretében adták át Budapesten. Van mit ünnepelnie a cégnek: beruházási programok, innováció, s erőteljes kapcsolatépítés vezet a sikerhez.

(x)

– A kulcsemberek megtartása – ez volt a cég 2015-ös mottója. Ők extra, 2,7 százalékos béremelésben részesültek, mely 61 főt érintett. Szalai Gyula tulajdonos-ügyvezető igazgató aláhúzta: mindig az elvégzett munka és az ebből fakadó eredmény számít.

– Nagyon sokat dolgoztunk, lényegesen többet, mint tavaly – emelte ki. – 2015-ben négymilliárd-470 millió forint árbevételt terveztünk, mely 1,5 százalékkal haladta volna meg a bázisévet. Nem minden úgy alakult, ahogy vártuk. Árbevétel-csökkenést könyveltünk el az export piacon, a két legfontosabb üzleti partnerünk és a két leglényegesebb termékszerkezetünk esetében enyhe mértékű visszaesést realizáltunk. A következő időszakban változások várhatóak, elég ha csak Angela Merkel német kancellár bejelentésére gondolunk, miszerint a németországi területeken 2020-tól várhatóan megszűntetik a nukleáris erőműveket. S miután a hőre keményedő sorkapcsok a speciális erőművi beruházásokat érintik, ennek a negatív hatásait cégünk is elszenvedi.

A KVGY vezetése gyorsan reagál a bel- és külföldi gazdasági változásokra, folyamatosan szondázzák a környező országok piacait. Elsősorban az áramszolgáltatói területen keresik a beszállítói lehetőségeket, főként középfeszültségű termékeket, berendezéseket kívánnak értékesíteni. Rámutatott: ebben a közegben lényeges a hazai ipar beszállítóinak védelme. Számos fórumon már jelezték, hogy hazánkban még a minimálisan elvárható protekcionizmus sem működik, ellentétben a német-, és közép-kelet európai országok gyakorlatával.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Mindig az elvégzett munka és az ebből fakadó eredmény számít
[/caption]
Az ipari beruházások érezhetően emelkedő tendenciája, az áramszolgáltató vállalatok enyhe mértékben növekvő beruházásai a középfeszültségű készülékek- és berendezések, valamint a transzformátorállomások értékesítésében növekvő árbevételt hozhat a társaság belföldi értékesítésében az idei év során, mely közel 350 főt foglalkoztat. Szalai Gyula kiemelte: 2015-ben összegszerűen az utóbbi öt év legnagyobb értékű beruházását végezték el. Több mint 200 milliós fejlesztést hajtottak végre saját-, illetve kedvezményes banki forrásból, támogatás nélkül.

– A beruházások közül kiemelkedik a több mint száz millió forint értékű új irodaház – jelentette ki. – A létesítmény felépítését az tette szükségessé, hogy a régi közel 4000 négyzetméter alapterületű, négy szintes központi irodaház fenntartása évente 25 millió forintba került. Ez a beruházás hat, maximum hét év alatt megtérül. A galvánüzemben korszerűsítettük a légelszívást, a bakelit üzem hűtőrendszerének átalakítása ugyancsak az energiatakarékosságot szolgálja, nagy erőket mozgósítunk a vízfogyasztás mérséklésére. CNC-esztergagépet szereztünk be részben pályázati forrásból, s fontosnak ítélem, hogy a további üzemösszevonások eredményeként új területre költöztetjük a betétszerelő-, és csomagoló üzemrészt. Ez azt jelenti, hogy közel 55 dolgozó a régi, korszerűtlen, barátságtalan helyiség helyett, rövidesen egy teljesen felújított, korszerű üzemrészben folytatja a munkavégzést.

Üzleti és szakmai sikerként vonul a cég történetébe, hogy a KVGY – hazánkban az elsők között – 2015-től bevezette, és működteti az ISO-50001-es Energiairányítási rendszert. A trendet mutatja, hogy amíg pár éve a 250 millió forintot is meghaladta az energia-költség, addig idén épphogy túllépték a százmillió forintot. Céljuk, hogy árbevétel arányosan 2,5 százalékra szorítsák le ezen a téren kiadásaikat.

– A KVGY hatékonyan bekapcsolódott a duális mérnökképzésbe – közölte. – A SKIK kezdeményezésére megvalósult a Kaposvári Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola mérnökképzése a campuson, s cégünk két gépészmérnök hallgatóval kötött szerződést. Úgy gondolom, ez jövőbe mutató kezdeményezés. Az is fontos fejlemény, hogy saját tanműhelyi képzést hoztunk létre: a KVGY korszerű körülményeket teremtett 25 tanuló részére, saját alkalmazású elméleti-, és gyakorlati szakoktató bevonásával.

Nem csak munkáról szól az élet, tartja a menedzsment. A családi napot nyáron tartották, mely kitűnőre sikerült, s az 50 millió forintos cafetéria juttatáson kívül iskolakezdési támogatást biztosítottak a rászoruló munkavállalóknak, az év végéhez közeledve újból vendégül látják a nyugdíjasokat, s a decemberi leállás előtt a munkavállalóknak Karácsonyi „feszültségoldó party”-t szerveznek.

– Mozgalmas, ám emlékezetes évet zárunk – közölte Szalai Gyula. – Nagyvállalati kategóriában üzleti etikai díjat nyertünk egy országos pályázat keretében. Az elismerést 2000 óta adják át, s a cégek eredményeit és a vállalatok etikai magatartását is értékelték.

Úgy fogalmazott: rendkívül büszke az elismerésre. Abban a gazdasági környezetben, amikor cégek bukkannak fel, s ugyanolyan gyorsan tűnnek el és hagynak maguk után tetemes mennyiségű kifizetetlen beszállítói-, és alvállalkozói számlákat, akkor úgy látszik, hogy még létezik olyan fórum, ahol értékelik azokat a társaságokat, ahol nincsenek fekete fizetések, csúszópénzek, hanem teljesen legálisan-, és határidőben zajlik minden, így az adó-, a bér- és a járulékfizetés.

– Ez az elismerés a KVGY Kft. közösségének a sikere – mondta. – A múltban és a jövőben is ezt a stratégiát követjük.

Üzleti etikai díjat nyert a Kaposvári Villamossági Gyár. Az elismerést nagyszabású gála keretében adták át Budapesten. Van mit ünnepelnie a cégnek: beruházási programok, innováció, s erőteljes kapcsolatépítés vezet a sikerhez. (x) Üzleti etikai díjat nyert a Kaposvári Villamossági Gyár Mindig az elvégzett munka és az ebből fakadó eredmény számít -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!