Közélet

2015.12.01. 16:19

Olvasás nélkül még mélyebb lesz a szegénység

Hosszú távon az egyetlen járható út a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére az olvasás, hangzott el azon az ünnepségen, amelyet a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete rendezett a kaposvári téka 63. születésnapján. A szegénység és az olvasás hiánya között ugyanis kimutatható a kapcsolat, mutatott rá Péterfi Rita kutató és olvasásszociológus. A magyar társadalom gazdag és szegény rétegei között a szakadás napjainkra már szakadékká vált. A könyvtárak kötetlen módon segíthetnek a legelesettebbek felzárkóztatásban.

K. G.

Magyarország egy olyan kétsebességes autópályává vált, ahol különböző képességű autók versenyeznek, és a viadal egyenlőtlen a drága és az olcsó kocsik vezetői között, hozta fel a hasonlatot Péterfi Rita, aki szerint a leszakadókra, a hátrányban lévőkre kell koncentrálni. Társadalmi különbségek mindig is voltak, de mára a két végpont között nagyra nőtt a távolság. Jogosan fogja el a keserűség azokat, akik minden tudásukat beleadják a versenybe, mégsem jutnak egyről a kettőre. A szegénység az egészség, a lakhatás, az oktatás és a továbbtanulás terén is hátrányokat jelent. A felnövő magyar gyermekeknak a nyolc százaléka olyan családba született, amelyben nincs otthon folyóvíz és vécé.



– A minőségi élethez információk kellenek, ez segíti a mindennapi boldogulást. Ehhez jó a könyvtár, amely már régen nem csak a szépirodalom kölcsönzéséről szól. Az információk hiánya további hátrányt szül, például nem tudja meg a szülő, hol juthat ingyenes képzéshez a gyermek. A könyvtár előtt nagy feladat áll: azokhoz a szegényekhez kell szólni, akik nem teszik be a lábukat. A döntéshozók, a polgármesterek és a politikusok figyelmét fel kell hívni minderre – emelte ki Péteri Rita kutató és olvasásszociológus.

A könyvtárban a szegény gyermekek élményekhez juthatnak, minden teljesítményüket jutalmazni és erősíteni lehet úgy, hogy a tékában nincs nemzeti alaptanterv, nincs értékelés és kötelezettség. A tét nem kicsi, mert a legutóbbi PISA felmérésen kiderült, hogy az olvasásértésben zuhanórepülést produkáltak a 15 éves tanulók. A diákok egy szűk elitje a skandináv országok legjobbjainak eredményeit hozta, ugyanakkor a magyar diákok széles tömege igen gyengén, a nemzetközi átlag alatt, a dél-amerikai országok szintjén teljesített. Ezt a széles tömeget kellene előre mozdítani. Szerencsés esetben, és mértékkel használva az internet és a könyv nem kiszorítja egymást, hanem erősíthetik a gyermek érdeklődését, és a kulturális javak összeadódnak, mondta a szakértő. 

Könyvtárosokat jutalmaztak

A könyvhöz úgy kell nyúlni, ahogy örök dolgokhoz nyúlunk, idézte Hamvas Bélát Horváth Katalin, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója az ünnepségen. A könyvtárosokat Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Bíró Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, és Dér Tamás kaposvári alpolgármester köszöntötte. Tizenhat könyvtáros kapott elismerést a születésnapon. Többek között 30, illetve 40 éves munkáját ismerték el az eddei Fáncsi Jánosnénak, a büssüi Szegvári Józsefnének, a nagyberki Tihanyi Melindának, a barcsi Vértes Gábornak, valamint Winklerné Babos Máriának, Schmidtné Bakó Tündének és Rugási Istvánnénak, a megyei könyvtár munkatársainak. A „Könyvtárért, az olvasókért” díjat Tacsiné Gelencsér Marianna kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!