Közélet

2016.01.13. 18:21

Dolgoznak az ónos eső okozta károk elhárításán

Komoly károkat okozott Somogyban a múlt heti ónos eső és jelentős mértékű havazás. A leszakadt ágak és kidőlt fák utakat, járdákat torlaszoltak el, köztéri tárgyakat és autókat károsítottak meg. Néhol egész fákat döntött ki a rájuk fagyott jégpáncél, máshol több tíz kilós ágak töredeztek le róluk, veszélyeztetve a környezetükben élőket vagy az arra járókat.

J. G.

Az ónos eső miatt szinte az egész városban letört ágakkal, kidőlt örökzöldekkel találkozhattunk – mondta Kutiné Csicskár Edit, a nagyatádi Városgondnoksági Igazgatóság igazgatója. – A Kiszeli utcában a jég súlyától letört faág egy személyautóra esett. A rendkívüli helyzet után a takarítás napokig tartott a városban, melyben a katasztrófavédelem munkatársai és helybéliek is a segítségünkre voltak.A jéggel borított ágak mindaddig jelentettek veszélyt, amíg a jég le nem olvadt róluk. Emiatt a somogyi erdőgazdálkodók is felhívták az erdőben tartózkodni kívánók figyelmét arra, hogy biztonságosan valószínűleg csak tavasszal lehet belépni ezekre a területekre.
– Kis túlzással összetört a fél város – mutat rá Ungvári Zoltán barcsi városgazdálkodási igazgató. – A legjobban a tuják és rengeteg díszfa károsodott a városban, a letört ágak eltakarítása folyamatos, hogy biztosítani tudjuk a biztonságos gyalogos- és autóközlekedést.

A Hősök terén a templom mellett letört hatalmas faágakat a katasztrófavédelem segítségével tudták csak leszedni, a parkban egy pad is összetört, amikor a jelentős súly ráesett. Jellemzően a 20-25 éves fák nem bírták már a városban a hatalmas terhelést, de rengeteg 100 éves gesztenyefa is károsodott a rendkívüli időjárás miatt.

Ezek is érdekelhetik