Közélet

2016.01.04. 17:19

Lezárult az akció: választ várnak az orvosok Balog Zoltántól

A doktorok vészharangot kongató akciója még decemberben, egy 64 orvos által aláírt nyílt levéllel kezdődött, majd kezdeményezésükhöz néhány nap alatt 250-en, mostanáig pedig csaknem nyolcszázan csatlakoztak.

Márkus Kata

„Kedves Csoporttársak! A nyílt levelünkhöz kapcsolódó petíciót és ezzel együtt ezt az akciót lezártuk.” Ezt a közleményt tették közzé a közelmúltban az 1001 orvos hálapénz nélkül nyilvános csoport tagjai Facebook-oldalukon, melyen azt is közölték, hogy az elmúlt 14 napban összesen 779(!) aláírás érkezett az orvos kollégáktól. Az aláírók között vannak somogyiak is, a Kaposi Mór Oktató Kórház, a Siófoki Rendelőintézet doktorai és körzeti orvosok egyaránt, hevenyészett összesítésünk szerint tízegynéhányan.A doktorok vészharangot kongató akciója még decemberben, egy 64 orvos által aláírt nyílt levéllel kezdődött, majd kezdeményezésükhöz néhány nap alatt 250-en, mostanáig pedig csaknem nyolcszázan csatlakoztak. Az orvosok első nyílt levélére ugyan válaszolt Balog Zoltán miniszter, ám a választ az orvosok nem tekintették válasznak. Ezért az akció lezárultakor újabb levelet írtak, melyben arra kérték a minisztert, adjon megnyugtató választ a kérdéseikre. Ezek az index.hu szerint: Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben? Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel? Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?

Az index.hu szerint az orvosok most egy újabb nyílt levélben azt kérik az állampolgároktól, hogy szánjanak a jövőjükre 30 másodpercet, másolják be és küldjék el e-mailben a fenti kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának e-mail címére ([email protected]), hogy „érdemi előrelépést tegyünk az egészségügyben”.

Ezek is érdekelhetik