Közélet

2016.01.29. 13:42

Odafigyelés, rutin, szerencse: harmincnégy éve balesetmentesen

Huszonöten Év dolgozója kitüntetést kaptak, de köszöntötték a balesetmentesen vezető sofőröket is a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. pénteki jubileumi ünnepségén a Kapos Hotelben.

Márkus Kata

A legnagyobb elismerést a pécsi Csiba Oszkár kapta, aki a társaság életében egyedülálló módon 2 millió 750 ezer kilométert tett meg balesetmentesen az évek alatt. Csiba Oszkár azt mondja, sok minden kellett ehhez, de leginkább szerencse.
– A szerencse volt a legfontosabb, persze kellett hozzá odafigyelés meg rutin is, de a szerencse volt a lényeg – mondta Csiba Oszkár, aki 34 éve dolgozik a Volánnál. – Mert természetesen voltak olyan helyzetek az évek alatt, amikor nem a tudásomon, hanem a szerencsén múlt, hogy megúszta az ember a balesetet. A 34 év alatt voltam különjáraton, vittem nemzetközi járatokat, bejártam fél Európát. Huszonkét éve vagyok a Pécs–Kecskemét járaton, napi 440 kilométert vezetek, de előtte a Mohács–Kecskemét járaton napi 510 kilométer volt a penzum.Csiba Oszkár kedvenc járműve a Scania, 1995 óta jár ezzel a típussal. – Ennél jobb autóbuszt elvárni sem lehetne, kényelmesebb talán egy személygépkocsinál is – mondta. – Gyerekkori életcélom volt, hogy buszsofőr legyek, ám vasárnap nyugdíjba vonulok. Még föl sem fogtam, hogy vasárnaptól lehúzzák a rolót. Ennyi kilométer után is szeretek vezetni, szívesen megyek az utolsó percben is dolgozni, az utasok meg! Na, ők nagyon fognak hiányozni.

Az utasok, akiket a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. 2000 munkavállalója szolgál ki, s 800 autóbusszal szállítják őket több, mint évi 50 millió kilométert teljesítve. – A 2015-ös volt az első olyan év, amelyet három cég összevonása után zárt a cégünk – mondta ünnepi köszöntőjében Bebics János, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója. – Ezt az évet jóval a terv feletti eredménnyel zártuk, árbevételünk meghaladja a 20 milliárdot.

A pénteki ünnepségen átadott elismerésekről szólva Bebics János azt mondta: napjainkban sajnos már nem sok helyen adnak át ilyeneket. – Pedig a munkavállalók lojalitása, a cég szeretete és a szakmai elhivatottság a társaság sikeres működésének egyik záloga – mondta. – Azok a munkavállalók, akik eltöltöttek 30, 40, 50 évet a társaságnál illetve jogelődjénél, megérdemlik az elismerést.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik