Közélet

2016.06.15. 18:21

Tapintható láthatatlan: térplasztikán a belváros

Tapintható láthatatlan – ezzel a mottóval készített térplasztikát a látássérülteknek a kaposvári Rotary Club és az önkormányzat. Rekordidő, vagyis mintegy három hónap alatt elkészült a bronzmakett, amelytől a segítségnyújtáson kívül azt is várják, hogy turistalátványosság lesz.

K. G.

A művet Szentendrén készítették, több magyar városban is van már hasonló, de a kaposvári az egyik legnagyobb. A Kossuth teret formába öntő alkotás a vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti, kitapogathatják az épületek kicsinyített másait.



Nyolcmillió forintba került az öntvény, az összeg felét az ötletgazda Rotary Club állta, a másik felét az önkormányzat biztosította. A jótékonysági szervezet bált és egy Zséda-koncertet is tartott, hogy minél több bevétel folyjon be a nemes célra, tudtuk meg Wimal Morapitiye-től, a kaposvári Rotary Club elnökétől. A térplasztikát 23 vállalkozás és 7 magánszemély is támogatta, többek közt a Somogyi Hírlap. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nyolcmillió forintba került az öntvény
[/caption]
A Kossuth tér korábban elnyerte az ország legszebb főtere címet, ezért ideje volt azoknak is megmutatni, akik nem a szemeikkel, hanem kezeikkel fogadják be a világ szépségeit, mondta Szita Károly az avatáson. Köszönetet mondott azért a hagyományért, hogy az évente újraválasztott Rotary-elnökök hagyományosan megajándékozzák a várost. Wimal Morapitiye rendkívül sikeresnek ítélte a hónap végén lejáró elnökségi ciklusát.

A térplasztika közelebb hozza a világot az alig látóknak és a teljesen vakoknak, emelte ki Dányádiné Molnár Cecília, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Megélhetik a tér harmóniáját, az arányokat és magasságokat, felfedezhetik az épületek díszítését. Hatszáz tagja van az egyesületnek, tette hozzá Orbán László, a szervezet barcsi kistérségi koordinátora, aki sorstársaival már régóta várta a napot, és megköszönte, hogy rájuk is gondoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!