Közélet

2016.07.13. 16:42

Gyűjtés indult a kis harcosért, akiről lemondtak az orvosok

Gyógyíthatatlan betegségben szenved egy nagybajomi kislány, s összefogott érte az ország, hogy teljesítsék a kívánságait. Ahogy a család mondja, gyűjtés indult a kis harcosért, akiről lemondtak az orvosok.

K. G.

– Amikor Nárcisz megszületett, látszólag még nem volt semmi baja, de másfél éves korában kiderült, hogy a genetikai izomsorvadás egyik legsúlyosabb fajtájában szenved – mondta lapunknak édesanyja, Lisztes Adrienn. – Azt jósolták az orvosok, hogy nem éri meg a második életévét. Ennek ellenére most már tíz éves lesz. Bár folyamatosan romlik az állapota, és nem lehet tudni, hogy hány hetet, hónapot vagy évet él még.



Az izmai egymás után sorvadnak el, amíg nyelni és beszélni sem lesz képes, ez áll a kórképben, de ezt minél tovább elodáznák. Nárcisz folyamatosan az édesanyjával van együtt, és ahogy Adrienn kijelentette, ott is lesz velük. Nem titkolnak előle semmit, tisztában van a betegségével, és annak következményével. Januárban a kislány egyik sorstársa segítségével szerkesztettek egy honlapot a legnagyobb közösségi oldalon. Rövid idő alatt 530-an látták a bejegyzéseket, így Nárcisz bakancslistáját is. Ezután megmozdult szinte az egész ország, a lista minden pontjára érkezett ajánlat, császárfára például legalább húsz, nincs is akkora udvaruk, hogy mindegyik elférjen, tette hozzá az édesanya, aki hálás köszönettel fogad minden segítségért. Most leginkább központi fűtés kialakítására lenne szükségük az otthonukban. Nárcisz kedélyállapota hullámzó, gyakran panaszkodik hasfájásról, de ha nem gyötrik fájdalmak, folyamatosan mosolyog, mindért hálás...

„... hogy meggyógyuljak”

Nárcisz az augusztus 13-i születésnapjára írta bakancslistáját. A tíz kívánsága: 1. Darukat hajtogatni színes papírokból, hogy meggyógyuljak. Szeretnék egy hercegnős ágyat, hogy csak szépet álmodjak! 2. Látogatás egy csokigyárba, mert imádom az édességet! 3. Sok-sok szép ruhát kapni, ami csak az enyém, és nem húz, nem szorít, nem kényelmetlen. 4. Óriási tizedik szülinapi buli, ahol az összes új barátom ott tud lenni! 5. Kijutni egyszer a családommal a tengerhez, és palackpostát írni! 6. Mesekönyveket gyűjteni, mert szeretek olvasni. 7. Csillámporgyárba elmenni, hogy megtudjam, hogyan készülnek a csillámporok! 8. A pécsi állatkertbe eljutni, mert ott még nem voltam. 9. Nyitott kocsival jó gyorsan menni, az izgi lehet! 10. Kék virágú császárfát ültetni, mert az csodaszép!

Segített Nagybajom is

Évek óta támogatja a Lisztes családot a Nagybajomért Közalapítvány, melynek Czeferner Józsefné polgármester asszony is alapító tagja. Nárcisz részére rendeztek már gyűjtést, amelynek eredményeképpen egy lélegeztető készüléket tudtak beszerezni a légzési nehézségekkel küzdő kislánynak. Egy helyi vállalkozó felajánlásából laptopot kapott a gyermek, aki már nehezen tud írni az állapota miatt. A közalapítvány támogatást nyújtott abban is, hogy a házba beszerelhessék a vizet és a villanyt. Folyamatosan segítik a beérkező adományokból a kislányt, tudtuk meg Nagy Erikától, az alapítvány kuratóriumának tagjától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!