Közélet

2016.11.17. 17:01

Balatonőszöd nem kéri a volt kormányüdülőt, az államtitkár felbiztatta a világosiakat

Balatonőszöd várhatóan nem fogja kérni az egykori kormányüdülőt, Balatonvilágos képviselő-testülete ellenben a napokban úgy határozott: kezdeményezi az ottani Erzsébet szálloda ingyenes önkormányzati tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe adását.

Fónai Imre

Januárban bezárnak a déli parti Erzsébet szállodák Siófokon, Balatonvilágoson és Balatonőszödön, s ahogyan megírtuk, az ingatlanokat a nemzeti vagyonkezelő szervezet liciten értékesíti. Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő kérdésére Fónagy János államtitkár azt válaszolta az országgyűlésben: fő szabályként versenyeztetés lesz, tehát a legjobb ajánlatot fogadják el. – Önkormányzatok részére az ingyenes tulajdonba adás nem támogatott, elvi lehetőségként merülhet fel a vagyonkezelésbe adás, vagy értékesítés, amelyik önkormányzatot ez érdekli, vegye fel a kapcsolatot az MNV-vel – így Fónagy. – Egyetlen önkormányzat sem jelentett be egyébként ilyen igényt, a parti sáv ingyenes tulajdonba adását sem kezdeményezte.– Mivel csak nemrég derült ki, hogy az Erzsébet szállodát értékesítik, az önkormányzat korábban nem jelenthette be igényét, most viszont rögvest megtettük – mondta lapunknak Viszt Attila balatonvilágosi önkormányzati képviselő. – Más állami tulajdonú ingatlanra azonban jeleztük már igényünket, amit most ezzel együtt megismételtünk. Ezek (a SOTE üdülője, vagy a vízügy parti ingatlana) lassan az enyészeté lesznek, állapotuk folyamatosan romlik. Három éve zajlott már egy egyeztetés ez utóbbi ingatlanok ügyében, eredménytelenül.

– Szerdán tart ülést a képviselő-testületünk, semmit sem zárok ki, de nem valószínű, hogy kérnénk a volt a kormányüdülőt az államtól – felelte érdeklődésünkre Antal János balatonőszödi polgármester. – Megmaradva a realitások talaján, inkább egy folyamatban lévő ügy rendezését gyorsítanánk föl. Korábban a település hozzájutott (ingyenes állami vagyonjuttatás formájában) a hajdani kormányüdülő, ma Erzsébet szálloda parti területének egy részéhez, ami lehetővé tette kicsiny szabadstrandunk bővítését. A strand megközelítésére szolgáló út tulajdonjoga azonban még nem került át az önkormányzathoz, ennek még az Erzsébet szálló értékesítse előtt meg kéne történni.

Az őszödi szállodakomplexumot a Gyurcsány-kormány használta utoljára kormányüdülőként, évtizede ott hangzott el az elhíresült őszödi beszéd. Az Erzsébet-program 2012 óta létezik, azóta – írta a Magyar Nemzet – évente 5-10 milliárd forintot költenek a szociálisan rászorulók és gyerekek üdültetésére. Az elmúlt négy évben 600 ezren üdülhettek így, köztük 400 ezer gyermek. A munkáltatók 2012-ben 90, 2015-ben már 140 milliárd forintért vásároltak Erzsébet-utalványokat. Az üdültetés költségeit a Magyar Nemzet cikke szerint az utalvány elfogadóitól levont beváltási jutalék és szolgáltatási díj fedezi, hiszen e két tételből származó bevétel tavaly elérte a tízmilliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik