Közélet

2016.11.29. 16:06

Életpályamodellel tartanák a pályán a fiatal könyvtárosokat

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte kedden a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Somogy Megyei Szervezete (MKE SMSZ) a Takáts Gyula Könyvtárban. Az alkalomból szakmai napot szerveztek, melyen az évtizedek óta eredményesen dolgozó somogyi könyvtárosokat elismeréssel köszöntötték. Érdekvédelmi feladatai mellett életpályamodellt dolgozott ki az MKE, mely segíthetne pályán tartani a fiatalokat, akikre nagy szükség is van, hiszen az elkövetkező években többen is nyugdíjba vonulhatnak.

Gyeszát Zsolt

Az ötvenedik évforduló egyben a szakma találkozója is volt, hiszen számos somogyi könyvtár dolgozója látogatott el a közös megemlékezésre.
Pintérné Kék Krisztina, az MKE SMSZ elnöke kérdésünkre elmondta, a könyvtáros szakma folyamatosan átalakul, a társadalmi elvárásokhoz alkalmazkodik, noha a könyvtár alapfeladata és funkciója nem változik, igen fontos szerepe van a fenntartható fejlődésben. Ezért az információs társadalomban sokoldalú könyvtárosokra van szükség.



– Általában véve „könyvtár” fogalomról már nem lehet beszélni – jegyezte meg. – Működésük attól is függ, hogy a könyvtár hol helyezkedik el, s az adott területnek a társadalmi kérdéseinek, az adott használói közönség igényeinek megfelelően kell dolgoznia. Míg egy települési könyvtárban az a legfontosabb, hogy közvetítse a szolgáltatásokat és közösséget szervezzen, addig az egyetemi vagy tudományos könyvtárban minden a tanulásnak van alárendelve és mellette jelennek meg a plusz szolgáltatások, mint például a konferenciák, előadások szervezése.
– Ma az új technikáknak köszönhetően mindenki nagyon gyorsan hozzá tud jutni az információhoz, de nem a válogatott, és nem feltétlenül a minőségi információhoz, melyeket a könyvtárak tudnak szolgáltatni – mondta Pintérné Kék Krisztina. Hozzátette, a változások a fiatalok pályaválasztási lehetőségeiben is megmutatkoznak. – Sok fiatal könyvtárost képeztünk ki, de több tehetségünk elmegy a megyéből más cégekhez, nagyobb könyvtárakba Budapestre. Alacsonyak a bérek, a fiatalokat nagyon nehéz a könyvtári szakterületen megtartani – hangsúlyozta.

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke és az ELTE tanszékvezető egyetemi docense úgy véli, számos kihívást rejt a szakma, mely folyamatos felkészülést és nagy munkát kíván meg a könyvtárosoktól. Lapunknak elmondta, az életpályamodellel rendelkező szakmák elszívó ereje miatt komoly munkaerőgondok is jelentkeztek a könyvtári szakterületen, a könyvtárosképző helyek száma is csökkent, s jelentős mértékű nyugdíjba vonuló réteggel kell számolni egy-két éven belül. Új stratégiája született az egyesületnek a 2016-2021-es időszakra vonatkozóan, állást foglaltak a bérek tekintetében, életpályamodellt alkottak meg, melynek bevezetését szeretnék. Ami pedig hasonló a pedagógusokéhoz, mely Barátné Hajdu Ágnes szerint a fiatalokat is visszahozhatná a pályára.

Évtizedes és több évtizedes szakmai munkákat ismertek el

Több évtizedes hagyomány azon könyvtárosok köszöntése, akik a Takáts Gyula Könyvtárban, a Kaposvári Egyetem könyvtárában, és Somogy megye közkönyvtáraiban tíz, húsz, harminc, negyven vagy még több évtizede dolgoznak a pályán. Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere a megye minden könyvtárosának köszönetet mondott munkájáért, kulturális tevékenységéért. Az elismeréseket Horváth Katalin, a Takáts Gyula Könyvtár igazgatója adta át, aki köszöntőjében többek közt arról is beszélt, hogy a klasszikus olvasói réteg arculata megváltozott, bár a gyermekolvasók folyamatosan járnak még könyvtárba, de a középiskolások bizonyos távolságtartással látogatják az intézményeket. Hozzátette, a korábban dokumentumokat kölcsönző könyvtárak helyébe információs központok lépnek.
Harmincegy személyt emeltek ki az eseményen, tíz éves, húsz éves, harminc éves, negyven éves, és hatvan éves eredményes munkaviszonya elismeréséül. A kitüntetett könyvtárosok közül többeket elkísért településük polgármestere, vagy az intézmény igazgatója. A 2005-ben létrehozott A könyvtárért, az olvasókért díjat is átadták. Az alkalmon a Kultúr Találka adott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!