Közélet

2016.11.10. 18:55

Látványos táncsicsos felvonulás gyertyafényes örömünneppel

Gyertyafényes örömünnep a belvárosban: látványos megemlékezéssel kezdődött csütörtökön este a Táncsics gimnázium jubileumi rendezvénysorozata.

Harsányi Miklós

A patinás tanintézmény fennállásának 210. évfordulóját három napon át ünneplik, a nyitórendezvényen Reöthy Ferenc igazgató köszöntötte a népes közönséget a Kossuth téren, ahol a megemlékezők sorra gyújtott gyertyákat. Tinik és idősebbek sokasága kapcsolódott a programsorozatba: a jelenlegi diákokon kívül számos egykori táncsicsos is együtt ünnepelt, s a gimnázium egykori épületeit érintve indultak belvárosi útjukra.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Látványos megemlékezéssel kezdődött a Táncsics gimnázium jubileumi rendezvénysorozata
[/caption]
– Hoztál gyertyát? – kérdezte egykori iskolatársa Sebestény Gyulát, aki 1961-ben végzett a Táncsicsban, s jelenleg is a Somssich-Táncsics baráti kör alelnöke. – Az első hívó szóra eljöttem a rendezvényre, a gimnázium számomra életre szóló útravalót adott. Hihetetlen nagy tudású és rendkívül emberséges tanárok oktattak minket. Élmény volt a négy gimnázium év: annak idején 28-an jártunk a reál osztályba, s a csapat valamennyi tagja megállta helyét az életben. Azt gondolom, a táncsicsos tudásra akkor és most is lehet építeni.



Rövid történetek, emlékezetes pillanatok: a hivatalos megnyitó előtt számos korabeli eseményt elevenítettek fel a gimnázium múltjából a diákok. Reöthy Ferenc igazgató köszöntője alatt újabb ünneplők csatlakoztak a sok száz fős tömeghez: volt, aki családjával érkezett.
– Lenyűgöző a látvány – jegyezte meg prof. Stefler József, aki 1962-ben érettségizett, s a mai napig sok szép emléket őriz a gimnáziumról. Akárcsak a fiatalabb generáció számos tagja, így például Müller Ádám gyógyszerész, aki 24 éve fejezte be tanulmányait, s családjából is többen a Táncsicsot választották. A rendezvénysorozat pénteken iskolatörténeti kiállítással és művészeti gálával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!