Közélet

2016.12.03. 16:05

Szakmai továbbképzés önkéntes tűzoltóparancsnokoknak

Két napos konferenciát szervezett önkéntes tűzoltóparancsnokoknak Igalban a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség.

Sonline

A szakmai továbbképzést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a közösségek csirájának nevezte a tűzoltó egyesületeket. Mint mondta: fontos, hogy a falvak, a városok magukra találjanak, melynek az alapja egy jól működő, aktív, tenni akaró tűzoltó egyesület lehet. Jelenleg Somogy 35 településén működik tűzoltó egyesület, s ennek tudatában még inkább becsülendő a „hadra fogható” közösségek munkája. Tevékenységük ellátáshoz évről-évre nagyobb támogatási keret nyújt segítséget pályázati úton – tette hozzá az igazgató.



Arról, hogy Somogy apró falvainak egyesületei milyen feltételekkel nyújthatják be pályázatukat, a finanszírozás módjáról, a pályázatok elszámolásáról és az adminisztratív feladatokról Balogh Zsuzsanna tűzoltó őrnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztályának vezetője tájékoztatta a parancsnokokat.
Kóbor Csaba tűzoltó alezredes egy önkénteseknek kifejlesztett hőkamerát mutatott be a jelenlévőknek. – A modern eszközök hozzájárulnak a káresetek hatékonyabb felszámolásához – mondta a megyei tűzoltósági főfelügyelő. Személy- és tűzfészekkeresésben egyaránt bizonyították már fontosságukat ezek az eszközök, főként a gyorsaság szempontjából. Akár eltűnt túrázó keresésekor, akár füsttel teli helyiségben is alkalmazható.

A Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség 2016-os eredményeiről Heizler György számolt be. A megyei szövetség elnöke büszkeséggel elevenítette fel a határon túli egyesületek számára szervezett továbbképzéseket, s beszélt az újonnan alakuló egyesületekről. Elhangzott az ifjúság nevelésének fontossága, a versenyekre való felkészülés, a tűzoltó hagyományok továbböregbítése. Kiderült: a tervek szerint lesz lehetősége majd az önkénteseknek a műszaki fejlesztésekre is, az elnök egy tipikusan önkénteseknek tervezett jármű beszerzésének lehetőségét vetítette a hallgatóság elé.

A jövő évi pályázatok eredményességéhez járult hozzá Kóbor Csaba tűzoltó alezredes azon előadásával, amelyben a pályázatok tapasztalatairól számolt be a parancsnokoknak.
Gaál Attila tűzoltó őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető a műveletirányítás működéséről, a változásokról, a jelentési kötelezettségekről beszélt az önkénteseknek. A résztvevők hosszan tárgyalták az önkéntesek riasztásának mikéntjét és folyamatát.

A képzés során az egyesületek adminisztratív feladatait részletesen vázolta Benei Tibor, a szövetség tikára, majd Fülöp László alelnök adott tájékoztatást az egyesületek alapszabály módosítási kötelezettségéről, amelynek jövő március tizenötödikéig kell eleget tenniük.

A fórum második napján a 125 éves Igali Önkéntes Tűzoltó Egyesületet mutatta be Fülöp László, parancsnok. Majd egy gyorsbeavatkozó gépjármű bemutatójával folytatódott a program. Az új fejlesztésű járművet Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke mutatta be a parancsnokoknak. A képzés folytatásában az adatszolgáltatás szerepe és a pályázati tapasztalatok kaptak még főszerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!