Közélet

2017.04.20. 15:46

Egymásnak feszültek szőcsényi fűrészesek

Nem csak alapos szakmai tudásukra volt szükségük a versenyzőknek, de gyorsaságukat is latba vetették a Szőcsénypusztán tartott Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyen, ahol elméleti és gyakorlati feladatokban bizonyították rátermettségüket az erdészeti szakmunkások.

Koszorus Rita

A fiataloknak az első napon írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk: géptanból, erdészeti alapismeretekből és vállalkozási gyakorlatból adtak számot tudásukról. A leendő erdészeti szakmunkások aztán élesben, az erdőben bizonyították rátermettségüket. Egy sikeresen végzett szakembernek az egyik legalapvetőbb munkaeszközzel, a motorfűrésszel nap, mint nap dolgozni kell. Ezért ennek megfelelő használata kulcsfontosságú az erdőben dolgozók számára. – Szerelés és úgynevezett lánckímélő darabolás is szerepel a versenyfeladatok között. Ez azt jelenti, hogy a faanyagból úgy kell levágni egy szabályos korongot, hogy eközben az alatta lévő padlóba ne vágjanak bele, innen a feladat neve – tette hozzá Varga Zsolt János, gyakorlati oktatásvezető. Így megkímélik a fűrészt és önmagukat is attól, hogy minden használat után újra keljen élezniük a láncot.


A közelítő gépkezelés feladatnál nem csak a szaktudás volt mérvadó, hanem a gyorsaság és az ügyesség is. Egy erdészeti erőgéppel kijelölt akadálypályán kellett haladni. Mindezt úgy, hogy faanyagot kellett felkötözni és csörlőzni a traktor mögé, s az akadályokra helyezett kockák nem eshettek le. S erre a mutatványra a fiataloknak mindössze negyed órájuk percük volt. Igaz, egy segítő megpróbálta a szlalomozás közben irányítani a vontatmányt, de a munka oroszlánrésze a volán mögött ülő tanuló vállán nyugodott, hiszen neki kellett a rakomány figyelembevételével ügyesen kormányoznia a traktort. A feladatot csak akkor teljesítették a nevezők hibátlanul, amikor utolsó mozzanatként egy pallóra került a faanyag. – Ez a nevezői létszám egészen jónak mondható – mondta Varga Zsolt János. S szemmel láthatóan jót tett a szakmának, hogy az idei évben ösztöndíjjal jutalmazzák a jó tanulókat. – Ahogyan a gazdaság minden területén, úgy az erdészeti szakterületen is hiány van jól képzett munkaerőből, – mondta Varga Zsolt János. Pedig erdészeti szakmunkásként viszonylag jó elhelyezkedési lehetőségek vannak – tudtuk meg az oktatótól.

Ezek is érdekelhetik