Féktelen durrogatók

2023.01.03. 13:58

A házi kedvenceket, sőt még a vadállatokat is elűzte a szilveszteri robbanáscunami

Góz L.

Fotó: Lang R.

Az ünnepek elmúltával tele van a közösségi oldal olyan bejegyzésekkel, erről bővebben itt írtunk.  Turi Endre, a Somogy Táncegyüttes koreográfusa is a közösségi médiában kereste vizsláját, akit kedden szerencsésen meg is talált. 

– Minden előzetes figyelmeztetés és kérés ellenére szinte megszámlálhatatlan mennyiségű állat menekült el a pirotechnikai eszközök használatának köszönhetően – mondta el Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője. 

Azt kérik, hogy a közösségi oldalon az elveszett állatról készült posztban legyen egy értékelhető fotó, az állat ismertetőjelei, az ivara, a chipje, a nyakörve, a hely, ahonnan elszökött, az állat neve és egy olyan telefonszám is, amelyen folyamatosan elérhető a gazda. 

– Minden alkalommal olvasunk chipet, amikor az új év első napjaiban érkezik hozzánk kutya – mondta el Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. – A menekülés következtében gyakoriak a talpsérülések és a horzsolások az állatoknál. Az állatorvos megjegyezte: szilveszter éjjelén az érzékenyebb kutyáknak javasolnak adni nyugtató hatású gyógynövényes készítményeket, az emberi gyógyszerek közül azonban nem mindegyiket kaphatják az ebek. 
 

Tizenháromezer lúd menekült el az Öreg-tóról, pedig védik a madarakat 

Már összesen 151 hazai MOL-­töltőállomáson elérhetők az ingyenes mikrochip-leolvasók. A társaság tájékoztatása szerint évente országszerte több száz kis kedvencet sikerül azonosítani ezeknek köszönhetően. A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL-töltőállomás-keresőn és a MOL-lal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső telefonos alkalmazásában is. 
Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület vezetője elmondta: 2013. január 1-től minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező ellátni mikrochippel. Hozzátette: ennek ellenére még mindig sok eb nem rendelkezik ezzel az azonosítóval, ezért továbbra sem egyszerű sok esetben kideríteni, hogy ki a gazdája a kutyának és honnan tűnhetett el. 

Boncz Edit megjegyezte: nemcsak a kutyákat, macskákat, hanem a vadállatokat, madarakat is megviselik az olyan heves hangrobbanások, mint amilyet a szilveszteri tűzijáték okoz. Tatán mintegy 13 ezer lúd menekült ki a tatai Öreg-tó vizéből, pedig a város önkormányzata 2018 őszén szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védik az itt telelő madarakat. Ennek ellenére 2022 utolsó napjának éjjelén heves hangrobbanások voltak a tó közelében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!