videó, galéria

2019.07.01. 09:41

Buzogányt lóbálva tesznek erősebbé

Se szeri se száma az újabb és újabb edzésmódszereknek a világban. Ha a legtöbb örök életet nem is, de biztos, és legfőképp gyors átalakulást mindenképpen ígér. Aztán éveknek kell ahhoz eltelnie, hogy az utolsó ember is meggyőződjön, vagy lesérült, vagy a sok energia inkább elpazarolt volt, semmint testünk templomának fejlesztője.

Barkóczy László

Ebben a a gyorsan fejlődő, jól megszépített hitvány módszerek között bizony nehéz eligazodni. Ezért is igazán üdítő, ha a sportolni vágyó egy olyan termet, módszert és edzőt talál, akik tényleg értük vannak, és nem a gyors meggazdagodás, esetleg a hírnév vezérli őket.

Fábos Évi és Vajda Jani tanítványaik szerencséjére nem az előbb hosszan részletezett csoportba tartoznak. Egy eddig jórészt ismeretlen eszközt, és ezzel együtt egyedülálló módszert ismertek meg a közelmúltban. Rómába utaztak, hogy ott sajátítsák el azt, amivel aztán saját tanítványaikat tudják egy erős, de egészséges élet felé terelni.

 

– A macebell tulajdonképpen egy vasgolyó, melyhez egy egyméteres szár tartozik – kezdi az ismertetést Vajda Jani a Thor Gym Kaposvár vezetőedzője. – Sokan buzogánynak hívják az eszközt, de ez így nem teljesen pontos. Különböző súllyal készítik ezeket az eszközöket, így biztosítva, hogy minden erőszinthez lehessen megfelelő feladatot kitalálni és elvégezni. Az ilyen típusú eszközökkel végzett gyakorlatok legtöbbször egyoldalasak, így kiválóan alkalmasak az erő és állóképesség fejlesztésére. Mindennapi életünkben is kevés szimmetrikus mozdulatot végzünk, így az edzésen végzett terhelés kifejezetten segíti a hétköznapi mozgások mind könnyebb végrehajtását is.

Az eszköz és az ahhoz kapcsolódó edzésmódszer nem teljesen ismeretlen Magyarországon. Közel egy évtizede akad már olyan terem, mely használja a macebellt az edzésmunkák során. Ugyanakkor Évi és János egy rendszert keresett, aminek segítségével teljes edzésprogramokat lehet tervezni ezen eszköz használata köré. Végül ezt a lengyel származású, ám jelenleg Norvégiában élő Pavel Widuto Tengu rendszerében találták meg. A macebell mester járja a világot, és folyamatosan képezi az edzőket módszerére.

Évit és Janit is erősebbé tette a macebell

– Ez a fajta rendszer elsősorban arról szól, hogyan tudunk egyensúlyt teremteni az edzéseinkben, és ezáltal az életünkben is – kezdi beszámolóját Fábos Évi, macebell instruktor. – Az edzéseket Tengu módszere négy fő blokkra bontja. Ez négy fő rész a föld, a víz, a tűz és a levegő. Az ezekhez tartozó edzésmódszereket kombinálja úgy, hogy azok végig egyensúlyban maradjanak. Ezáltal biztosítható a legmegfelelőbb fejlődés úgy, hogy közben végig biztonságosan edzünk, és az egészségünket sem veszélyeztetjük meggondolatlanul. Ami különösen tetszett, hogy olyan sokrétűen variálhatók az egyesblokkokban található gyakorlatok, hogy mindenkinek teljesen egyénire lehet szabni az edzését az optimális fejlődés érdekében.

Az edzők a következő napokban rendszerezik a tanultakat, hogy a megfelelő programokkal várják az edzeni vágyókat. Hamarosan pedig a megszerzett egyedülálló tudást, mint sportolni vágyóknak kínálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában