teljes értékű élet

2018.06.25. 19:45

Falra másznak, boboznak a szervátültetett gyerekek és szüleik

Falra másznak, boboznak, teniszeznek és úsznak is a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért táborozói. Tizenötödik alkalommal száz szervátültetett gyermek és hozzátartozója pihen a Balatonnál.

Góz Lilla

Örömsikítások a bobpályán, koncentráló gyerekek a mászófalnál. A balatonboglári élményparkban kezdtek hétfőn a balatonszemesi táborban nyaraló transzplantált gyermekek és családjaik.

– Száz táborozóval érkeztünk, felük vese, máj, szív, tüdő transzplantált – mondta el Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Célunk, hogy a gyerekek testvéreikkel és szüleikkel élményterápiában részesüljenek. Nincsenek külön programok, így látják ők is, hogy ugyanarra képesek, mint bármelyik egészséges testvérük. Az idén négy vesére és egy májra váró táborozójuk is van, akik bármikor kaphatnak riasztó hívást, hogy találtak számukra donort. Kétszer már volt ilyen eset, mikor a szemesi táborban kapták a szervriadót.

– Semmiben sincsenek hátrányban egészséges testvéreikhez képest, nem kell burokban tartani a gyerekeket, arra kell vigyázni, hogy bevegyék gyógyszereiket időben, igyanak sok folyadékot és éljenek – mondta Szalamanov Zsuzsa.

A gyerekeknek a sportprogramok mellett kézműves, zenés-táncos foglalkozásokat tartanak. Délutánonként pedig a a fiataloknak pszichoterápiás, míg a szülőknek családterápiás foglalkozásokat szerveznek. – Nagyon nehéz a szülőknek feldolgozni a gyerek betegségét és azt is, hogy most egészséges – mondta. – Éveken keresztül aggódtak érte és nem könnyű ezt feloldani – mondta el az alapítvány elnöke. – A táborlakó gyermekek – állapotuk miatt – nagyon sok olyan kalandból és szórakozási lehetőségből kényszerülnek kimaradni, ami egészséges társaik számára könnyedén elérhető. Nehezebben találnak befogadó, megértő társaságot, ahol testi-lelki problémáikat szerető támogatással oldhatják és dolgozhatják fel. A tábor egész hete a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalomépítés ideje – jegyezte meg Szalamanov Zsuzsa.

Életmentő szervátültetés

Szabó-Székely Katalin hetedik éve visszatérő táborozó. Bencével, vesetranszplantált fiával, kislányával és férjével érkezett. – Minden évben nagyon várjuk a Balatonszemesen eltöltött egyhetes tábort – mondta az édesanya. – Sok barátság kötődik és mondhatom, hogy már semmi félelem nincs bennünk, öröm látni, hogy mint egészséges testvéreik, mindenre képesek a szervátültetett gyerekek. Az édesanya felidézte: hét évvel ezelőtt történt meg a szervátültetés a most már 14 éves gyermekénél. Nyolc hónapot várt a vesére.

A szervátültetés sok gyereknek az életet jelenti, a donorokhoz való jutás viszont nem könnyű. Magyarországon főként máj, szív, vese és tüdő transzplantációt végeznek gyerekeknél. Közel százötven szervátültetett gyermek él hazánkban. Gyermek donor kevés van, ezért egy részük élődonoros, vagyis szüleiktől, rokonaiktól, testvérüktől kaptak vesét, májat, vagy tüdőt. Évente mintegy ötvenen várnak donorra, az átlagos várakozási idő nyolc hónap.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta támogatja és szervezi a szervátültetett gyerekek testi és lelki rehabilitációját. Küldetésüknek tekintik az ismeretterjesztést is, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet: A szervátültetés életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában