Kutatások a jövőnkért

2018.02.26. 14:47

Sokat tehetünk azért, hogy Somogy egészségesebb legyen

Két fontos népegészségügyi felmérésben is részt vesz Somogy, illetve azok a somogyi szülők a közeljövőben, akik gyermekvállalás elé néznek. Az egyik projekt a koraszülés kockázati tényezőit, a másik a csecsemők és kisgyermekek egészségügyi és szociális fejlődését tárja fel.

Sonline

Tegyünk érte, hogy Somogy egészségesebb legyen

A Somogy Megyei Kormányhivatal megyei és járási vezető védőnőinek koordinációjában Somogy két országos népegészségügyi projektben vesz részt az idei esztendőben. Az Országos Közegészségügyi Intézet által indított „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” elnevezésű projekt fő eleme a népegészségügyi ellátórendszer és szolgáltatások fejlesztése, ezen belül a kora gyermekkori egészségtudatosság fejlesztése családtervezéstől a gyermek hatéves koráig.

A program része egy koraszülést megelőző és optimális méhen belüli magzatfejlődést támogató modellprogram is, aminek keretében az országban három célterületen – közte Somogy megyében is – kutatást végeznek a koraszülöttség kockázati tényezőiről. A projekt megvalósítása a védőnők aktív közreműködésére épít, akik egyéni tanácsadás útján segítik a gyermekeket vállaló párokat és a 0–6 éves gyermekeket nevelő családokat az egészséges életkezdet feltételeinek biztosításában, a gyermekek jobb egészségi állapotának elérésében.

Ezzel párhuzamosan a kaposvári és a tabi járásban a KSH Népességtudományi Kutató Intézet longitudinális kutatást indított a 2018-ban születettek körében „A szociális ágazat módszertani és informatikai megújítása” elnevezésű projekt önálló alprojektjeként.

A kutatás induló mintájában, az országban 12 ezer várandós anyuka vesz részt, akiket első alkalommal a várandósságuk huszonnyolcadik–harmincegyedik hete között védőnőik kérdeznek meg. Második alkalommal, az újszülött fél éves korában szintén a védőnők kérdezik a kismamát. Az egy éves kérdezéstől kezdődően kérdezőbiztosok veszik át a munkát. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek felnövekedéséről.

Előzzük meg a hányásos-hasmenéses megbetegedéseket!

Februárban a szezonális influenza mellett egyre több hányásos, hasmenéses megbetegedés fordult elő Somogyban, különösképpen az iskolások és óvodások körében volt jellemző a megbetegedés. A hányásos-hasmenéses megbetegedéseket a gyerekközösségekben leggyakrabban a calicivírus okozza. A kórokozók a széklettel ürülnek és szájon át vagy a légutakon keresztül is bejuthatnak a szervezetbe, így leginkább a piszkos kéz, vagy azzal szennyezett tárgyak közvetítik.

A vírusok sokkal könnyebben terjednek, mint a baktériumok, mivel több kórokozó ürül a széklettel, és kevesebb is elég a betegség kialakulásához. A kórokozó közösségen, családon belüli terjedését néhány higiénés szabály alkalmazásával lehet lassítani, megakadályozni. A megfelelő kézhigiéné alapvető fontosságú a megelőzésben.

Figyeljünk a gyermekek rendszeres (WC-használat utáni, étkezés előtti) kézmosására. A betegnek és a családtagoknak vírusokat is elpusztító (virucid hatású) kézfertőtlenítőszert célszerű használni. A gyerekek környezetében lévő berendezési tárgyak, játékok fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodni kell. A takarításhoz célszerű vírus- és baktériumölő hatással is rendelkező fertőtlenítőszereket használni. A beteg gyermek csak a teljes gyógyulás után menjen újra közösségbe.

A tanárok is ingyen kérhetik a védőoltást

A mostani 2017/18-as influenzaszezonban a megyei szinten rendelkezésre álló 43 ezer adag térítésmentes influenza elleni oltóanyagból a friss jelentések alapján 28 ezer 222 somogyit oltottak be, ez körülbelül négyezer emberrel több, mint az elmúlt szezonban.

A Kormányhivatal kiemeli, hogy térítésmentes oltásban részesíthetők a krónikus betegségben szenvedők, a veszélyeztetett várandós nők, gyermekvállalást tervező nők, 60 éven felüliek, ápolást, gondozást nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, egészségügyi intézményekben ápolt személyek. A munkájuk miatt nagyobb fertőzésveszélynek kitett egészségügyi dolgozók és ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozói, sertés és baromfi állattartó telepen dolgozók, migránsokkal munkájuk vagy szervezett segítségnyújtás során kapcsolatba kerülők.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkár döntése alapján térítésmentes influenza elleni védőoltásban részesíthetők a köznevelési intézményekben dolgozók is. Az érintettek a háziorvosuktól vagy a foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a védőoltást.

Igazodnak az ügyfélhez

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szolgáltató Kormányhivatal Modell megvalósítása az év elején. A projekt megkezdésekor a Somogy Megyei Kormányhivatal az ügyfelei és partnerintézményei elvárásainak és tapasztalatainak megismerése érdekében számos lakossági és vállalati ügyfelet, partnerintézményt és állami tisztviselőt kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a kormányhivatal által nyújtott szolgáltatás kultúrájáról és minőségéről.

A felmérések eredményeként a kormányhivatal megalkotta a Szolgáltató Stratégia 2017-2018. dokumentumot, amely célul tűzte ki egyrészt a szolgáltatói kultúra fejlesztését a hivatal ügyfél- és partnerkapcsolataiban, másrészt hangsúlyt helyezett a kormányhivatal szolgáltatói kultúra fókuszú fejlesztésére is.

Mindkét csoportban számos részcélt határoztak meg, amelyek közül azon fejlesztéseket választották ki, amelyek már rövid távon eredményesek lehetnek, illetve megalapozzák a hosszú távú szolgáltatói stratégia egyes elemeit.

Az ügyfél- és partnerkapcsolatokat érintően elsődleges célként fogalmazódott meg a hivatalnál intézhető ügyekről szóló tájékoztatás rendjének továbbfejlesztése, mely révén elérhető lehet a hivatal honlapján az intézhető ügyek listája, és az ezzel kapcsolatos közérthető módon elkészített tájékoztatás. Törekszenek az egységes joggyakorlat, iratminták alkalmazására, különös figyelemmel az integrált ügyfélszolgálatokban (kormányablakokban) zajló munkára. Intézkedéseket terveznek az elektronikus ügyintézés népszerűsítésére, előnyeinek bemutatására. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a panaszok és közérdekű bejelentések kivizsgálására, intézésére egy egységes és szabályozott rend kialakításával. Szakmai konzultációkkal, gyakorlati útmutatásokkal segítik az önkormányzatok munkáját.

A szolgáltatói kultúra fókuszú fejlesztés a kormányhivatalban elsősorban az ügyfelekkel foglalkozó munkatársakra irányul, a szolgáltatói attitűd érvényesülésének munkaköri szabályozása, valamint belső képzések formájában. Mindezen célokat a Szolgáltató stratégia 2017-2018. Cselekvési Tervben is rögzítették, így 2017 decemberétől – ütemezés szerint három lépcsőben – 2018 novemberéig valósulnak meg.

A kormányhivatal munkatársai bíznak abban, hogy a modell révén ügyfelei és partnerei bizalma, valamint a minőségi szolgáltatással való elégedettségük erősödni fog majd a jövőben.

Visszaúton a munkába

A létszámleépítések megelőzése és kezelése érdekében fontos, három éven át tartó program indult el január elsején. A kiemelt projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a megyei kormányhivatalok által konzorciumban valósítják meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal az ország hat kevésbé fejlett – észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli – régiójának megyéiben. A munkaerőpiaci program célja, hogy segítséget nyújtson a várhatóan létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszonyuk megszűnését megelőzően az újbóli elhelyezkedésben, a munkanélkülivé válás megelőzése érdekében.

A kiemelt projekt célcsoportját azon munkavállalók alkotják, akik a munkáltatójuknál adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté vállnak, vagy akinek munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik, és ezt a munkaadó a munkavállalóval és az állami foglalkoztatási szervvel előzetesen írásban közölte.

A munkaerőpiaci program szolgáltatási és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek választhatók ki a résztvevőknek, amelyek hozzájárulnak az érintettek munkaerőpiaci esélyeinek javításához. Az állami foglalkoztatási szerv és az egyén közös elképzelése alapján kerül sor a megállapodás megkötésére, melyben rögzítik a lebonyolítás módját, az azzal kapcsolatos tudnivalókat, a cél érdekében vállalt kötelezettségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában